Meny

Fra romjulssalg til smalhans for britiske familier

Romjulssalget har vært godt i Storbritannia. Mange briter utnytter gode tilbud før momsøkning vil føre til høyere priser på mange varer. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Briter med penger til overs har sikret seg TV-er på romjulssalg med ekstra god grunn. Tirsdag stiger momsen, og folk flest vil merke at regjeringen strammer inn beltet.
Fakta om budsjettkutt i Storbritannia

Den britiske regjeringen, bestående av Liberaldemokratene og De konservative, la i oktober fram en plan for å redusere budsjettunderskuddet over fire år.

Underskuddet skal hovedsakelig reduseres gjennom å kutte utgifter heller enn å øke skattene. Men fra 4. januar øker momsen med 2,5 prosent til 20 prosent.

Regjeringen vil kutte utgiftene med 83 milliarder pund innen 2014/2015.

Opptil en halv million jobber i offentlig sektor kan forsvinne.

Trygdene skal reduseres: Familier med høy inntekt mister barnetrygden, og boligstøtten kuttes med 60 prosent. Pensjonsalderen økes med ett år til 66 innen 2020.

Hvert departement må kutte sine budsjetter med 19 prosent i snitt i løpet av fire år. Skole- og helsesektoren skjermes for kutt. Forsvarsdepartementet må bare kutte 8 prosent av sine budsjetter. (©NTB)

Les flere økonomisaker

- Boligprisene skal opp i 2011

Den største trusselen mot Norge

Linn (30) må jobbe 2,5 år lenger enn moren

Unge vil jobbe lenger for å bedre pensjonen

- De nyrike er borte

Slik får du like høy pensjon som lønn

Toshiba best i varmepumpetest

Romjulssalget var rekordstort i varehuskjeden John Lewis. TV-er og andre dyre varer har vært spesielt etterspurt.

– Forbrukere vil oppleve motvind og usikkerhet og ser salget som en mulighet til å gjøre innkjøp som de tror det vil bli stadig vanskeligere å gjøre i 2011, forklarer Howard Archer, sjeføkonom ved analyseselskapet IHS Global Insight, til nyhetsbyrået AFP.

Dyrere hverdag

Tirsdag stiger momsen på varer og tjenester fra 17,5 til 20 prosent. Bensin, klær til voksne og andre varer blir dyrere. Folk flest vil merke prisøkningen, selv om de fleste matvarer og barneklær er fritatt for moms.

Les: Britene må tåle «hardeste kutt siden 1920-tallet»

Regjeringen mener tiltaket vil skaffe 13 milliarder pund (118 milliarder kroner) ekstra, som kan brukes til å redusere det britiske budsjettunderskuddet, skriver BBC.

Huseierne går også et tøft år i møte. Ekspertene spår nemlig at sentralbanken vil heve renten fra rekordlave 0,5 prosent for å begrense inflasjonen.

Regjeringen mener momsøkningen og sparetiltakene er nødvendig for å få orden i statskassen og kontroll på gjelden.

Rammer familier

Spesielt vanskelig stilte familier vil bli rammet når prisene går opp, påpeker både opposisjonen og frivillige organisasjoner.

Organisasjoner som hjelper slike familier, sier prisøkningen vil føre til at færre får hjelp, skriver avisen The Guardian. De deler ut mindre kontantsummer til folk slik at de kan kjøpe senger til barna, kjøleskap eller andre nødvendige ting til hjemmet. Når varene blir dyrere, må hver mottaker få mer av pengepotten.

– Flere ber om hjelp

Og det er ingen grunn til å tro at færre vil oppleve akutt pengemangel i et år da arbeidsledigheten ventes å stige.

Det er mange som er i en desperat situasjon, men som likevel blir nektet hjelp av sosialkontoret, ifølge Helen Dent i organisasjonen Family Action.

– Vi har møtt folk som ikke får hjelp fra sosialkontoret til å kjøpe en komfyr og får beskjed om å servere barna sandwicher eller mikromat, forteller hun til The Guardian.

Flere arbeidsledige

Veksten i britisk økonomi er ventet å bremse opp i første halvår av 2011 og enkelte økonomer mener ledigheten kan komme opp i 8,4 prosent, fra 7,9 prosent i dag.

Den vil igjen føre til at flere har krav på støtte fra det offentlige. Kontoret for budsjettansvar, som skal gi uavhengige vurderinger av de offentlige finansene og økonomien, anslår at dette vil koste staten 1,5 milliarder pund (13 milliarder kroner) mer enn ventet.

Dermed kan gevinsten fra spareplanen, som også betyr at 330.000 jobber i offentlig sektor forsvinner i løpet av fire år og velferdsordninger kuttes, blir mindre enn beregnet.

Fagbevegelsen har varslet store protester mot kuttene og planlegger streikeaksjoner til våren – kanskje midt under prinsebryllupet i april.

Frykter «double dip»

Labour har oppfordret den liberalkonservative koalisjonsregjeringen om å tenke seg om en gang til og stanse momsøkningen. Partiets finanspolitiske talsmann Alan Johnson mener de kraftige sparetiltakene vil føre til ny tilbakegang i britisk økonomi og etterlyser en plan for vekst.

De konservative sier de må rydde opp etter det de mener er et økonomisk kaos overlatt dem av den tidligere Labour-regjeringen, og hevder momsøkningen er rettferdig og progressiv. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Privatøkonomi
Populært