Meny

Slik får du like høy pensjon som lønn

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen tusenlapper i måneden kan være nok. Eivind Moen (37) satser på at 600 kroner måneden er en gyllen middelvei.

Her kan du sjekke din pensjon

Nettjenesten Din pensjon er en selvbetjeningsløsning på nav.no der du får tilgang til:

* Pensjonskalkulator

* Registrerte pensjonsopplysninger

* Din egen pensjonsopptjening i folketrygden

* Opplysninger om offentlig og privat tjenestepensjon

* Elektronisk søknad for alderspensjon

* Mulighet for å kontakte NAV direkte og motta brev i egen innboks

* Pensjonskalkulatoren er markedets mest nøyaktige og komplette kalkulator for pensjonsberegning.

* Første gang du logger deg på bruker du PIN-kode fra kodekort utsendt av Skatteetaten eller annen PIN-kode som du har bestilt via minside.no. Du kan også benytte endagspassord fra NAV lokalkontor eller kontaktsenter.

Her logger du deg inn.

Bakgrunnen for reformen

Da folketrygden ble innført i 1967, var det 3,9 yrkesaktive for hver alders- og uførepensjonist. I 2010 hadde dette tallet falt til 2,6. Uten innføring av pensjonsreformen kan det anslås at vi i 2050 bare vil vært 1,7 yrkesaktive for hver alders- og uførepensjonist.

* Uten pensjonsreformen vil alderspensjonsutgiftene kunne øke fra 121 mrd. kroner i 2010 til 311 mrd. kroner i 2050 - det er en økning på mer enn 250 prosent.

* Reformen kan bidra til å bremse utgiftsveksten og med reformen kan utgiftene i 2050 anslås til 245 mrd. kroner. Det er likevel en fordobling av utgiftene i forhold til 2010.

* Levealderjustering og nye indekseringsregler er de elementene i reformen som bidrar mest til å bremse utgiftsveksten. Disse vil bidra med hhv. 18 prosent og 7 prosent innsparing i alderspensjonsutgiftene i 2050.

Kilde: Nav

SPAREKALKULATORER:

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Hva vokser et sparebeløp til
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Hvor mange år varer sparebeløpet
Legg inn hvilket beløp du vil ta ut per termin (år, halvårig, kvartalsvis eller månedlig). Kalkulatoren regner ut hvor mange terminer/år det tar før beløpet er brukt opp.

Hvor mye må du spare
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Innskuddspensjons for ansatte
Her kan du se hvor mye innskuddet ditt i en OTP-ordning vokser til. Det vil altså si når arbeidsgiveren din har en innskudds-pensjonsordning.

Pensjonssparing
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare når du ønsker en viss prosentandel av dagens lønn i pensjon.

Sparing til utbetalingsmål
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Den nye pensjonsreformen som trer i kraft ved nyttår gjør at alle må jobbe lenger for å få samme pensjon som dagens pensjonister får - i takt med at gjennomsnittlig levealder stiger.

Det vil si, det finnes andre alternativer. Hvis du tidlig starter privat sparing til egen pensjon, åpner det for to nye valg:

Enten kan du gå av tidligere enn pensjonsreformen legger opp til, og likevel ha like mye å rutte med som du ville fått med det gamle pensjonssystemet.

Eller du kan jobbe lenger og få langt fetere lommebok enn dagens pensjonister har.

600 kroner er en god begynnelse

Og det er ikke nødvendigvis rare månedlige sparingen som skal til for å gi seg selv større valgfrihet som gammel.

- Egentlig er det ikke noe hokuspokus det jeg har gjort, sier Eivind Moen til DN.no.

Da han bikket 30 år og hadde kjøpt sin første bolig, bestemte han seg for at tiden var inne for å starte pensjonssparing. Han gikk for fast månedlig sparing på 600 kroner. Pengene går utrettelig inn i seks forskjellige aksjefond, og nå står det 70.000 kroner der. Urolige aksjemarkeder har riktignok gjort avkastningen dårlig så langt.

Det tar Moen med stor ro. Han satser på at tålmodighet i aksjemarkedet vil betale seg over tid - det er tross alt minst 30 år igjen til han planlegger å gå av med pensjon.

- Jeg er ikke økonom, men skjønner så pass at markedene endrer seg. Det gjelder å være litt langsiktig, sier han.

Og nettopp moderat, men langsiktig sparing kan gjøre vesentlig forskjell på pensjonen.

Sjekk hvor mye et månedlig sparebeløp i aksjefond kan vokse til, med denne kalkulatoren

- Altfor mange er optimister

38 prosent vil spare mer privat for å sikre en god pensjon, viser en undersøkelse Sentio Research Norge utførte for Fokus bank i månedsskiftet november-desember 2010.

Det er klart flest under 40 år som sier de vil spare mer privat for å sikre pensjonistøkonomien.

Folk med høy inntekt utmerker seg også som den gruppen som har planer om å spare mest privat med tanke på pensjonisttilværelsen.

- Mange tror man tror man må spare veldig mye for at det skal ha noen effekt, men poenget er å starte tidlig og spare regelmessig, sier spesialrådgiver for strategi og kommunikasjon Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

38 prosent tror ytelsene fra Folketrygden og tjenestepensjonen er tilstrekkelig.

Også her er det klare aldersmotsetninger. For personer over 60 år har langt større tro på at dette vil holde, enn personer under 40.

- Folk har relativt høye forventninger til økonomien man skal ha som pensjonist. Samtidig som vi ser at ordningen gjennom folketrygden blir stadig dårligere. Da er det nok altfor mange som går rundt og er optimister og ikke tar reformen på alvor, sier Brøske.

Ønsker seg 80 % av inntekten

Moen har ved hjelp av ulike kalkulatorer på nett funnet ut at de 600 kronene i måneden vil kunne gi ham en langt hyggeligere pensjonstilværelse.

- Jeg har et mål om å sikre meg 80 prosent av inntekten min som pensjonist, forteller han.

På Navs hjemmesider, nav.no, kan man logge seg inn og finne en nøyaktig beregning av hva man kan forvente i pensjon. Moen tror han i hvert fall vil jobbe til han er 70, og da vil han ifølge Nav ha 292.000 kroner fra folketrygden, basert på dagens årslønn på 500.000 kroner.

Dersom arbeidsgiverne hans tilbyr minstekravet til tjenestepensjonsording, to prosent av lønnen, kan han i tillegg forvente 60-90.000 kroner de ti første årene som pensjonist.

Da gjenstår det 40.000 kroner i året for å nå målet. De 600 kronene han sparer i måneden i dag, vil kunne ta ham dit - avhengig av avkastningen i aksjemarkedene.

- Men det går jo an å øke den månedlige sparingen senere, når man har kommet over det verste med nedbetaling av boliglån og unger i barnehagen, påpeker han.

Halvparten har ikke oversikt

Ifølge undersøkelsen Sentio Research har utført for Fokus Bank har kun 30 prosent god oversikt over hva de vil få i pensjon, mens rundt 50 prosent oppgir at de ikke har god oversikt over dette.

- Dette har naturligvis sammenheng med alder. 73 prosent av de over 60 år sier de har god oversikt. Mens tilsvarende for gruppen 30-39 år er helt nede på 13 prosent, sier Brøske.

Kun ni prosent tror de får bedre økonomi som pensjonist, og kvinner ser mørkere på pensjonistøkonomien enn menn.

- Det som er overraskende her er egentlig at hele en av ti faktisk tror de får bedre økonomi. Det er neppe tilfelle, mener Brøske.

Boligen i bakhånd

Moen har samboer og to barn. Nedbetalingen boligen gir også en form for sikkerhet.

- Det er ikke sikkert man trenger og ønsker en så stor bolig som pensjonist som når man har hjemmeboende barn.

Moen tør ikke satse på boligen alene som sparebøsse. Sparing i aksjefond gir ekstra trygghet, og ikke minst fleksibilitet, sammenlignet med skreddersydde pensjonsprodukter der pengene bindes.

- Det å spare i aksjefond var et bevisst valg fra min side, for da har jeg full handlefrihet over pengene. Og hvis jeg faller fra tidligere så vet jeg med sikkerhet at min familie får det som er oppspart, understreker han.

Langtfra alle har et like bevisst forhold til sparingen sin som Moen

Halvparten av de spurte i pensjonsundersøkelsen vet ikke hvilken spareform de bør velge for pensjonssparing.

- Også her viser tallene at kunnskapen øker når pensjonisttilværelsen nærmer seg. Gruppen over 60 år oppgir i langt større grad at de vet hvilken spareform de bør velge enn de under 40 år, sier Brøske.

Like høy lønn som pensjonist

Det skal ikke svimlende beløp til for å sikre seg en pensjon som matcher lønnsnivået fullt ut.

Dersom Eivind Moen hadde hevet sparebeløpet til omlag 2.600 kroner måneden, vil han kunne slutte i jobben som 70-åring med samme «lønn» som pensjonist.

- Ja , det ville vært helt himmelsk. Da skulle jeg hjulpet barna og reist på tur høst, vår og sommer.

- Ikke vinteren?

- Jo, vinteren også.

Men tross de liflige drømmene om hva man kan gjøre som rik pensjonist; Moen ønsker ikke spare det remmer og tøy kan holde i dag, for å ha det gøy i morgen.

- 600 kroner måneden er en gyllen middelvei i dag. Det er også greit å bygge seg opp en kapitalbuffer, samtidig som kontoen ikke er tom litt for tidlig hver måned. Dessuten merkes boliglånet ganske godt i lommeboken. Den utgiften kommer trolig ikke til å være like stor som pensjonist. Og til sist: Jeg aksepterer å gå litt ned i inntekt.

Moen er imidlertid klar på at han vil fortsette å sette et lite pengebeløp inn i fond hver måned. Å utsette sparing til håret begynner å bli grått, er ikke aktuelt, selv om han skjønner at det kan være fristende for mange.

- Det viktigste er å være bevisst på dette tidlig, og ikke prøve å lure seg selv til å tro at man kan ta det senere, sier Moen.

Les også:

Her oppdager Morten (30) 750.000 kroner på pensjonskontoen sin

La robotene stelle huset

Slutten på euroen er slutten på Europa

- Tiden som konsernsjef ble altfor kort

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Brexit: 22. mai kan bli siste frist18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter
Siste nytt
18:45PolitikkBrexit: 22. mai kan bli siste frist18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter
Populært