Voldsomme protester mot økte drivstoffpriser

Demonstranter samlet seg torsdag i finansdistriktet i Bolivias hovedstad La Paz for å protestere mot de økte drivstoffprisene i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX
Demonstranter samlet seg torsdag i finansdistriktet i Bolivias hovedstad La Paz for å protestere mot de økte drivstoffprisene i landet. Foto: REUTERS/SCANPIX

Misnøye med økte drivstoffpriser førte torsdag til voldelige sammenstøt flere steder i Bolivia. Flere politifolk har fått alvorlige skader i møte med steinkastende demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen er over 20 mennesker pågrepet i uroen. Ifølge myndighetene ble 15 politifolk skadd i sammenstøtene i fattigstrøket El Alto utenfor hovedstaden La Paz.

Demonstrantene kastet stein, mens politiet svarte med tåregass. En stund var residensen til president Evo Morales beleiret, og porten inn til visepresidentens bolig ble slått inn.

Den rasende menneskemengden forsøkte å sette fyr på et minnesmerke over revolusjonshelten Che Guevara. Flere tusen mennesker var med på å bygge barrikader som sperret veiene inn til den internasjonale lufthavna utenfor hovedstaden.

Sviktes av kokabøndene

Samtidig er flere store byer i landet lammet av en transportstreik i protest mot prisøkningene. Det er lange køer av folk utenfor butikker som har gått tomme for varer, delvis som et resultat av at folk hamstrer i påvente av mer uro.

Noen av demonstrantene beskriver politikken til president Evo Morales som forræderi. Selv fagorganisasjonen for landets kokabønder, hvor presidenten vanligvis har solid støtte, har gjort det klart at de misliker prisøkningene.

– Vi ga Morales makten, og vi kan også styrte ham. Dette sultedekretet fra denne fordømte regjeringen må trekkes tilbake, insisterer vaskeriarbeideren Patricia Coyo.

Den 30 år gamle kvinnen var torsdag med på å bygge barrikader i El Alto, mens biler og bildekk brant rundt henne.

Vil stanse smugling

Fjerningen av omstridte drivstoffsubsidier har ført til en prisøkning på 83 prosent i Bolivia. Og etter at prisen på bensin og diesel gikk opp, har også matvarer og transport blitt dyrere.

Regjeringen mener fjerningen av subsidiene var nødvendig blant annet for å hindre smugling av billig drivstoff ut av Bolivia.

Morales har lovet å heve minimumslønna til mange offentlig ansatte som en kompensasjon. Men dette har så langt ikke bidratt til å roe gemyttene blant demonstrantene.

Til tross for uroen som nærmer seg kokepunktet i hovedstaden La Paz, er Morales fast bestemt på å være til stede når den nyvalgte presidenten Dilma Rousseff tas i ed i Brasil lørdag. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy