Gjelsten vil bygge nytt sykehus

Kravet om nytt sykehus i Molde har vært både synlig og hørbart nylig. Nå vil Bjørn Rune Gjelsten finanisiere utbyggingen og leie ut til Helse Midt-Norge, men Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke ha investorens hjelp.  Foto: Kjell Herskedal (Scanpix)
Kravet om nytt sykehus i Molde har vært både synlig og hørbart nylig. Nå vil Bjørn Rune Gjelsten finanisiere utbyggingen og leie ut til Helse Midt-Norge, men Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke ha investorens hjelp. Foto: Kjell Herskedal (Scanpix)

Lokalpolitikerne jubler, men helsedepartementet avviser et privat samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Rune Gjelstens selskap Fabritius vil gjerne hjelpe Molde til å få bygget nytt sykehus, men han møter byråkratisk motbør. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix) Bjørn Rune Gjelstens selskap Fabritius vil gjerne hjelpe Molde til å få bygget nytt sykehus, men han møter byråkratisk motbør. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Et eiendomsselskap kontrollert av Bjørn Rune Gjelsten tar sikte på å gå inn som investor i et nytt sykehus i Molde. Lokalpolitikerne og opposisjonen er positive, men helsedepartementet avviser et privat samarbeid.

Gjelsten bekreftet torsdag overfor NRK at hans selskap Fabritius alene kan løfte et så stort prosjekt, men at detaljene ikke er klare ennå.

Molde-ordfører Jan Petter Hammerø har vært på jakt etter private investorer siden midten av desember, etter at regjeringen avgjorde at det ikke er rom for byggestart med offentlige midler før i 2018.

Gjelsten har foreløpig ikke kommet med noe konkret tilbud, men Fabritius har signalisert at de vil ta på seg å planlegge ferdig, bygge og finansiere et nytt sykehus, som så skal leies ut til Helse Midt-Norge.

– Samme som lån

Helseforetaket selv sier de stiller seg nøytrale og foreløpig ikke har vurdert forslaget. Men deres eiere, Helse- og omsorgsdepartementet, avviser at en løsning med en privat eier kan gi en tidligere byggestart.

– Ut fra den informasjonen vi har, blir dette bare en annen måte å låne penger på. Helse Midt-Norge har allerede 5,7 milliarder kroner i gjeld og må få økonomien i orden før de kan låne mer, sier stassekretær Robin Kåss til NTB.

Han påpeker at Riksrevisjonen har pålagt helseforetaket å avvikle lignende avtaler grunnet den økonomiske situasjonen. Dagfinn Høybråten sa også nei til en lignende avtale for Molde sykehus i 2004.

– Summene man må betale, blir de samme selv om en privat aktør eier det. Systemet er slik at helseforetak ikke skal kunne gå konkurs. Lån til utbygging må derfor komme fra staten, sier Kåss.

Han påpeker også at staten på sikt uansett vil måtte ta over et sykehusbygg, siden de er de eneste mulige leietakerne i et slikt kompleks.

– Vilje, ikke økonomi

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann, Per Arne Olsen, varsler at partiet over nyttår vil fremme på nytt et forslag om større tilrettelegging for OPS (offentlig-privat samarbeid). Han ønsker Gjelsten velkommen, men gir også Kåss delvis rett i at et privat initiativ ikke løser gjeldssituasjonen til Helse Midt-Norge.

– Det handler jo i begge tilfeller om at regjeringen følger sin egenpålagte regel om hvor mye de kan investere i sykehus. I bunn og grunn handler dette om politisk vilje, og vi er villige til å bruke mer penger på å få ned sykehuskøen i Norge, sier Olsen til NTB.

Han påpeker også at det kan tenkes at en privat aktør kan bygge billigere og mer effektivt enn om staten skulle gjort det selv.

– Vekk med dogmatismen

Han tror også helseforetaket vil kunne betjene både mer lån fra staten og leieutgifter til Bjørn Rune Gjelsten.

– Helse Midt-Norge er et av få helseforetak i Norge som går med overskudd, så jeg er ikke redd for det. For oss er det ikke så viktig hvem som eier sykehuset, så lenge det fins krefter til å bygge, sier han.

Høyres Jan Tore Sanner sier at partiet er veldig positive til et offentlig-privat samarbeid.

– Regjeringen har vært veldig skeptisk til samarbeid med private. Det kunne jo være et lite nyttårsønske at regjeringen la bort dogmatismen og var litt mer pragmatiske. Det er jo bred enighet behovet for et nytt sykehus i regionen, sier nestlederen til NRK. (©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy