Bunnskrapt boligmarked

Foto: Colurbox
Foto: Colurbox

Magert på lager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall boliger til salgs har falt kraftig de siste årene. I Oslo har antall bruktboliger på Finn.no falt med over 40 prosent siden 2007, skriver Dagens Næringsliv.

Prisene blir holdt oppe fordi det er for lite bygging i forhold til etterspørsel, mener analytikere.- Det har helt åpenbart vært lite å velge i den siste delen av 2010. Selv klassiske hyllevarmere, som lavinnskuddsboliger, fikk ben å gå på i desember, sier eiendomsmegler Inge Martin Bae Mysen hos Privatmegleren Südøst på Grünerløkka i Oslo til DN.

Ifølge tilbudsstatistikk fra Finn.no er utbudet av bruktboliger i Bergen, Stavanger og Trondheim på nivå med, eller lavere, enn i 2006.

- Oj, det var mye

I Oslo ble det i perioden september til midten av desember totalt annonsert 7058 brukte boliger til salgs. Det er ni prosent færre enn i samme periode ifjor, og 41 prosent færre enn i toppåret 2007. En tilsvarende sammenligning av nye boliger annonsert via Finn.no viser en nedgang på 28 prosent for landet totalt, og 62 prosent i Oslo.

- Oj, det var ganske mye. Varelagrene har ikke rukket å fylle seg opp. Derfor er vi også litt overrasket over at prisene ikke har steget mer enn de har gjort. Det er et skrikende behov for ganske mange boligprosjekter, særlig i Oslo-området, sier styreleder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til avisen.

Ved inngangen til 2010 spådde NEF spådde en boligprisøkning på åtte prosent i 2010. Ved utgangen av november hadde prisene steget 6,5 prosent siste 12 måneder.

Venter fortsatt prisvekst

- Det har vært for lite bygging i forhold til etterspørselen. Det kan bidra til å holde prisene oppe. Det tar tid fra en bolig igangsettes til den er ute på markedet. Vi tror at boligprisveksten kommer til å fortsette gjennom 2011, men i en moderat takt, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.

DnB Nors prognose for 2011 tilsier en boligprisvekst på åtte prosent.

Også Bjørn Erik Øye, partner og analytiker i Prognosesenteret, tror mangelen på boliger er en faktor som vil påvirke prisutviklingen neste år.

- Risikoen for en sterk prisvekst som følge av for lavt tilbud er absolutt tilstede. I tillegg har du en sterk sentralisering, overgang til mindre husholdninger og en større andel enslige. Selv om tilbudssiden går ned, presses etterspørselssiden teknisk sett opp, sier han til DN.

Ifølge Prognosesenterets modeller kan vi vente oss en boligprisvekst på mellom syv og ti prosent neste år, men understreker at bildet er mer usikkert enn noensinne.

Les også:

Telefonstorm om boligskatt

- Boligen gjør deg aldri mer rik

Her er eksperttipsene for din privatøkonomi

Personvernpolicy