Meny

Frykt for gjeldskrise i USA

Arnold Schwarzenegger etterlater en akutt budsjettkrise når han går av som Californias guvernør ved årsskiftet. Foto: Kevin Bartram (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tampen av året øker frykten for at USA neste år kan bli rammet av en gjeldskrise av samme type som den eurosonen er rammet av.

Økonomiske eksperter advarer om at amerikanske delstater og kommuner står overfor en alvorlig gjeldskrise. Selv om den amerikanske økonomien langsomt viser tegn til bedring etter den brutale resesjonen, er budsjettene i mange delstater og kommuner i svært dårlig forfatning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Giganten i vest, California, ligger an til å få et budsjettunderskudd på over 25 milliarder dollar, mens New York på østkysten trolig ender på et underskudd på ni milliarder dollar. Også andre delstater sliter med store underskudd.

Kun fire av de 50 delstatene har hodet over vannet. Arkansas, Montana, North Dakota og, takket være oljen, Alaska, ifølge Center on Budget and Policy Priorities (CBPP). Det samlede underskuddet ligger an til å bli 130 milliarder dollar i inneværende budsjettår.

– Vedvarende utfordringer

Bakgrunnen for gjeldskrisen er resesjonen som forårsaket massive tap av skatteinntekter og arbeidsplasser mens utgiftene fortsatte. Nå øker skatteinntektene igjen, men ikke raskt nok til å skape balanse i budsjettene. Inntektene er fortsatt 12 prosent lavere enn før økonomikrisen, ifølge CBPP.

Analytikere ved tenketanken Rockefeller Institute advarer om at delstatene står overfor «vedvarende og betydelige budsjettutfordringer» fremover.

Den økonomiske eksperten Meredith Whitney spår at så mange som 100 amerikanske byer kommer til å gå konkurs i 2011. Og at den medvirkende årsak er at den gigantiske stimuleringspakken på 787 milliarder dollar fra politikerne i Washington, blir avsluttet i 2011 og 2012.

Utsiktene for en ny stimuleringspakke fra Washington er liten etter demokratenes valgnederlag i november.

– Problematisk

En sannsynlig utløsende faktor for en krise vil være en nedgradering fra kredittvurderingsselskapene. Det vil gjøre utlånere bekymret og føre til økte lånekostnader for delstater og kommuner.

Men Robert Kurtter ved kredittvurderingsselskapet Moody's tror delstatene er villige til å gjennomføre tøffe innstrammingstiltak for å unngå at de blir ute av stand til å gjøre opp for seg.

Kritikere er imidlertid bekymret for at kostnadskutt skal bremse opp økonomien og føre til jobbtap og høyere skatter.

– Kostnadskutt i økonomiske nedgangstider er problematisk fordi det fører til mindre etterspørsel, noe som kan forsterke nedturen, advarer CBPP, som sier gjeldskrisen i delstatene kan føre til 850.000 tapte jobber neste år. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært