Meny

Spetalen er stolt av sisteplassen

Øystein Stray Spetalen er fornøyd med å være Norges minst populære riking i DN.nos uhøytidelige undersøkelse - så lenge vi bruker et bilde hvor han smiler (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investor Øystein Stray Spetalen er stolt av at han er dårligst likt blant Norges fremste rikinger. Hans nyttårsforsett er fortsatt kamp med Stein Erik Hagen om det han kaller «den viktige sisteplassen».

Investor Øystein Stray Spetalen er dårligst likt blant et større utvalg norske rikinger, viser en ny undersøkelse som InFact har foretatt på oppdrag for DN.no.

På en skala fra en til fem får Spetalen 2,41 poeng, knepent bak Orkla-eier Stein Erik Hagen på plassen foran. Norwegian-gründer Bjørn Kjos og eiendomsinvestor Olav Thon ligger på topp med henholdsvis 3,71 og 3,68.

Se hele listen i bunn av denne artikkelen.

- Den viktige sisteplassen

Spetalen sier til DN.no at han er stolt av sisteplassen, fordi den viser at han ikke har levd på kompromiss med seg selv.

- Med en fantastisk kone, vidunderlige barn, en uendelig bankkonto, et liv som kan leves uten å være kontinuerlig populær og med flere politisk ukorrekte standpunkter, så havner man i Norge garantert på bunn i en slik kåring. Nyttårsforsettet er å fortsette å gi Stein Erik beinhard kamp om den viktige sisteplassen. Får jeg den i 2011 også så vet jeg at jeg ikke har levd på kompromiss med meg selv. For meg er det viktigste i livet å være en fri mann som kan si og gjøre det jeg mener er riktig, ikke i det lukkede rom, men i det viktigste fora som er det offentlige rom.

Belyser feilaktige sannheter

Spetalen har i en årrekke kommet med en rekke kontroversielle og systemkritiske utspill. Senest før sommeren gikk han ut i DN med kritikk av et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten.

- Det er alltid ubehagelig å få sannheten opplest. Det er så mange oppleste og vedtatte sannheter, som er feil, som jeg ønsker å belyse fra en annen vinkel. Jeg er stolt av sisteplassen for den viser at folk har oppfatninger om det jeg sier, sier Spetalen.

Administrerende direktør Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon sier han har respekt for Spetalens ambisjoner.

- Jeg tror han klarer å belyse mange saker fra en annen vinkel, og jeg har all mulig respekt for det. Han blir ikke så populær av det, men det tror jeg heller ikke han er så opptatt av.

Administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller tror at Spetalen ville gjort det bedre med en annen målgruppe.

- Ansvaret for lønnsomhet står svært høyt blant næringslivsaktører, mens den jevne befolkning er mer opptatt av samfunnsansvar. Spetalen fremstår som litt kald og beregnende, og det gir svak uttelling blant folk flest. Jeg tror at Spetalen ville fått et klart bedre resultat dersom de spurte var næringslivsaktører. Jeg er mer usikker på om Bjørn Kjos ville gjort det like bra i en slik undersøkelse.

Vil smile på bildet

Grytten sier det er prisverdig at Spetalen tar del i den offentlige debatten.

- Det er ekstremt prisverdig at Spetalen engasjerer seg i det offentlige rom. Hovedbildet er at ledere i næringslivet ikke vil ha en medierolle.

Selv er Spetalen tilsynelatende uinteressert i egen popularitet, men han er svært selektiv i forhold til hvilke spørsmål han svarer på, og hvordan han siteres på disse svarene. Han har også oppfatninger om billedbruk.

- Kan dere bruke et bilde der jeg smiler, og ikke et hvor jeg er sur og sinna, skriver han i en avsluttende melding.

Her er folkets rangering:

 Hva er ditt inntrykk av følgende personer? 
 Angi på en skala fra 1 til 5, der 1 er svært negativt og 5 er svært positivt.Poeng
 Bjørn Kjos3,71
 Olav Thon3,68
 Herman Friele3,43
 Kjell Inge Røkke3,42
 Bjørn Rune Gjelsten3,15
 Odd Reitan3,10
 Christian Ringnes3,10
 Petter A. Stordalen3,09
 Trond Mohn3,08
 Celina Midelfart2,83
 John Fredriksen2,71
 Johan H. Andresen2,68
 Christen Sveaas2,61
 Stein Erik Hagen2,43
 Øystein Stray Spetalen2,41

Undersøkelsen er utført av InFact blant 1.040 respondenter fredag 17. desember.

Les også:

Bjørn Kjos er Norges mest populære riking

Olav Thon takker enkelt levesett

Unge tjener en formue på apper

Kvittet seg med skattefelle

Privatøkonomi
Populært