Meny

Bjørn Kjos er Norges mest populære riking

Bjørn KJos (foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se topp fem-listen her.
Disse var med i undersøkelsen:

Johan H. Andresen jr.

John Fredriksen

Herman Friele

Bjørn Rune Gjelsten

Stein Erik Hagen

Bjørn Kjos

Celina Midelfart

Trond Mohn

Odd Reitan

Christian Ringnes

Kjell Inge Røkke

Øystein Stray Spetalen

Petter Stordalen

Christen Sveaas

Olav Thon

Bjørn Kjos er best likt blant et større utvalg norske rikinger, viser en ny undersøkelse som InFact har foretatt på oppdrag for DN.no.

På en skala fra en til fem får Kjos et gjennomsnitt på 3,71, blant et tverrsnitt av befolkningen, tett fulgt av eiendomsinvestor Olav Thon på 3,68 på andreplass.

Totalt 15 av landets mest profilerte rikinger var med i undersøkelsen (se hvem som var med i høyre marg).

- Omdømmet smitter over

Kjos sier han er svært opptatt av sitt eget omdømme.

- Jeg er opptatt av mitt eget omdømme fordi det smitter over på Norwegian og omvendt. Jeg er opptatt av å være skikkelig, ærlig og oppriktig i forhold til det jeg gjør. Det er ikke noe poeng i å fremstå som noe annet enn den man er, for det går kun i korte øyeblikk før man blir avslørt.

Administrerende direktør Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon sier at Kjos' gode omdømme har positiv betydning for Norwegians resultater.

- Norwegian er et av de selskapene med best score i omdømmemålingen RepTrak Norge, og Bjørn Kjos har mye av æren for dette. Det gode omdømmet fører til lojale kunder, og økt lønnsomhet. At sjefen er godt likt, er særlig viktig når man opererer i forbrukermarkedet.

Hva er ditt inntrykk av følgende personer?
Angi på en skala fra 1 til 5, der 1 er svært negativt og 5 er svært positivt.Poeng
Bjørn Kjos3,71
Olav Thon3,68
Herman Friele3,43
Kjell Inge Røkke3,42
Bjørn Rune Gjelsten3,15

Undersøkelsen er utført av InFact blant 1.040 respondenter fredag 17. desember.

Frykt og ekstremisme

Apeland sier at flere av rikingene på toppen av listen kjennetegnes av en folkelig og jovial stil, som faller i spesielt god jord i Norge.

Folkeligheten er imidlertid mer begrenset når DN.no følger ham på julehandel. Kjos kjøper bøker i julegave til sine tre voksne barn. Valgene faller raskt på «Hviskerne – stillhet og frykt i Stalins Russland», «Hellig vrede» og «Vanæret», hvorav de to sistnevnte handler om ekstremisme i Pakistan. Ikke akkurat årets bestselgere.

- Jeg liker bøker som gir innsikt i hvordan andre mennesker har det.

- Tror du det er større grad av folkelighet som preger deg, Olav Thon og Herman Friele, som er tre på topp, sammenlignet med de øvrige på listen?

- Det kan være, men jeg kan ikke så lett begi meg inn på å kommentere det.

Kjos ser imidlertid en tendens i rangeringen.

- Det ser ut som om en del av de med lavere score driver innen finans. Det kan hende at folk identifiserer seg lettere med de som driver produksjon, og da kanskje særlig de som driver produksjon mot forbrukermarkedet.

Klare fellestrekk

Administrerende direktør Sigurd Grytten i Burson-Marsteller ser en klar politisk tendens blant Bjørn Kjos og Olav Thons fremste tilhengere.

- Undersøkelsen viser også at Kjos og Thon er aller best likt blant Frps og Sps velgere. Dette er et velgersegment som står utenfor både den kulturelle og økonomiske eliten. Disse gruppene vet vi er spesielt begeistret for det jordnære, og de ser nok Kjos og Thon som folkelige profiler som ikke setter seg over folk flest.

Apeland mener det er flere fellestrekk for de mest populære. De er nært knyttet til selskapene de driver, Thon og Friele bærer til og med samme navn som selskapene. Flere er selfmade, gründere, liv og selskap er tett sammenvevde over tid.

Feirer på fjelletKjos har gjort seg ferdig med den korte handleturen på CC Vest i Oslo. Julen feires på fjellet ved Nesbyen.

- Så sant det er mulig skal jeg på ski.

Les også:

Olav Thon takker enkelt levesett

Kamp om bygg-ingeniører

Fra krise til nest best i Norge

Populært