Slik sparer du skatt før nyttår

- Mange er for sent ute, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Scanpix
- Mange er for sent ute, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Scanpix

Har du fylt opp BSU-kontoen? Vurderer du kanskje å gifte deg? Les Skattebetalerforeningens tolv råd her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteekspertene lister opp Boligsparing for ungdom (BSU) som sitt beste spareråd.

Et godt tips før nyttår er nettopp å fylle opp BSU-kontoen innen 31. desember. Setter du inn 20.000 kroner, får du 4.000 igjen på skatten til sommeren.

Les også: - Hvert år er en lettelse

– Mange er for sent ute og tenker først på skatten når selvangivelsen kommer i april. Man kan si "skatten er viktig for deg og økonomien din" til man blir blå i ansiktet, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Selv om man imidlertid blir «blå», er disse punktene verdt å lese gjennom – her er ekspertenes liste over sparetips før nyttår:

1. Spar i BSU:

– Boligsparing for ungdom. En veldig god spareordning med meget god rente. Det årlige maksimalbeløpet er 20.000 per år, og du kan trekke 20 prosent eller inntil 4.000 kroner av dette fra på skatten. Du kan spare til og med det året du fyller 33 år, og totalt kan du spare 150.000 kroner. For å få fullt BSU-fradrag i 2010 må du ha minst 55.900 kroner i lønnsinntekt.

2. Gaver til frivillige organisasjoner:

– Du får fradrag for gaver til frivillige organisasjoner for maksimalt 12.000 kroner. I tillegg kan du få fradrag for gaver til institusjoner eller organisasjoner som driver med forskning. Gir du mer enn 10.000 kroner er fradraget begrenset oppad til 10 prosent av alminnelig inntekt (nettoinntekt) før gavefradraget. Oppgi fødselsnummeret ditt slik at organisasjonen innberetter gaven. For å få fradraget må gaven være innberettet.

3. Realisér aksjetap:

– Hvis du allikevel skal realisere aksjetap, fondstap, valutatap - gjør det før nyttår. Tapet reduserer skatten med 28 prosent. Hvis det er snakk om børsnoterte aksjer er det viktig å ikke vente for lenge - husk at VPS legger registreringsdato til grunn. Men det er viktig å ikke se seg blind på skatteeffekten, husk at det kan være lurt å sitte på investeringen.

4. Gift deg:

– Forsørger du samboeren din (som er uten inntekt), vil ikke det ha noe å si for skatten din. Forsørger du derimot en du er gift med (ved utgangen av året), kan du kreve et ekstra personfradrag på 42.210 kroner.

5. Flytt lønn til 2010:

– Hvis du er i høyeste toppskattenivå nå i 2010, men kommer til å tjene mindre i 2011, kan det lønne seg å avtale med arbeidsgiver å få utbetalt for eksempel bonus i 2011 i stedet.

6. Skattefri inntekt:

– Det er i 2010 lov å motta inntil 4.000 kroner fra andre privatpersoner hvis det dreier seg om mindre tjenester i hjemmet. Det kan lønne seg å begynne i 2010 og motta 4.000 kroner skattefritt i år, og sluttføre jobben og motta inntil 4.000 kroner skattefritt i 2011. Tilsvarende beløp ved arbeid for skattefrie organisasjoner er 4.000 kroner, og ordinære bedrifter 1.000 kroner. Disse reglene gjelder ikke hvis den som utfører jobben er næringsdrivende.

7. Gave uten arveavgift:

– Du kan spare skatt på overføring til neste generasjon. Et årlig beløp, inntil en halv G, kan gis til barn, barnebarn, nevøer, nieser og så videre. I 2010 er beløpet på 36.440 kroner fra hver giver til hver mottaker, det vil si 72.881 fra foreldre til hvert barn. Nytt beløp i 2011 er 37.821 kroner. Fribeløpet for 2010 kan ikke overføres til 2011.

8. Lønnsinntekt ved siden av næringen:

– Er du næringsdrivende er det gunstig å ha en liten (cirka 32.000 kroner) lønnsinntekt ved siden av næringsinntekten. Har du ledig tid i desember kan altså timelønnen på en liten ekstrajobb bli svært god.

9. Send boligopplysninger:

– Send inn boligopplysninger innen 1. februar 2011. Da kommer boligen din med på den ferdigutfylte selvangivelsen og du slipper å levere hvis du ikke har andre endringer.

10. Sjekk skattekortet:

– 15. desember sendes skattekortet for 2011 ut. De som eier eiendom, særlig i sentrale strøk, bør sjekke at ligningsverdien stemmer, sier Nilsen. Ligningsverdiene i skattekortet er satt til 25 prosent av anslått markedsverdi for egen bolig, og 40 prosent av anslått markedsverdi for andre boligeiendommer man eier. Markedsverdien er beregnet ut fra statistikk for solgte boliger i 2009, med et tillegg på ti prosent. Et nytt skattekort for 2011endrer ikke 2010-skatten din, men kan hjelpe deg til å unngå baksmellbombe neste år.

11. Ta penger fra livrenteforsikring:

– Utløpet av 2010 er siste frist for å ta penger fra livrenteforsikring (innen bindingstid) uten straffeskatt. Ved utbetaling fra livrente er det vanligvis bare avkastningen som er skattepliktig. Tar man ut pengene før bindingstiden er ute, vil man fra 2011 i tillegg få en straffeskatt. Utløpet av 2010 er også siste frist for å ta ut penger fra en IPA-konto hvor innbetalt beløp per utgangen av 2006 var på inntil cirka 94.000 kroner.

12. Kjøp gaver til de ansatte:

– Arbeidsgivere – benytt skattefrie beløp for gaver og rabatter: Det skattefrie beløpet for gaver på 1.000 kroner. Dette forutsetter at det dreier seg om en gjenstand eller tjeneste, eventuelt et gavekort som ikke kan veksles i kontanter. Ved kjøp av aksjer til gunstig pris i bedriften, er det en skattefri rabatt på inntil 20 prosent, maksimalt 1.500 kroner per år.

Les mer:

Atea kjøper Ulltveit-Moes problembarn

Ny skatteregning for Brynestad

Åpner for flere egenmeldingsdager

Personvernpolicy