Enda verre for Nokia

Finske Nokia har lenge hatt en lederposisjon på det internasjonale markedet for mobiltelefoner, men nå sliter finnene tungt. Krisen i selskapet fortsatte året igjennom, kursen på aksjer i konsernet sank til nye bunnivåer og toppsjefen Olli-Pekka Kallasuovo måtte gå etter mange års tjeneste for den finske industrikjempen, skriver nettstedet E24.se. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Finske Nokia har lenge hatt en lederposisjon på det internasjonale markedet for mobiltelefoner, men nå sliter finnene tungt. Krisen i selskapet fortsatte året igjennom, kursen på aksjer i konsernet sank til nye bunnivåer og toppsjefen Olli-Pekka Kallasuovo måtte gå etter mange års tjeneste for den finske industrikjempen, skriver nettstedet E24.se. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Verdens største produsent av mobiltelefoner, finske Nokia, sliter tungt. Etter to elendige år i 2008 og 2009 ble 2010 ikke noe vendepunkt – tvert om gikk det enda verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i selskapet fortsatte året igjennom og kursen på aksjer i konsernet sank til nye bunnivåer, skriver nettstedet E24.se. Toppsjefen Olli-Pekka Kallasuovo måtte gå etter mange års tjeneste for den finske industrikjempen.

– Inn kom i stedet Stephen Elop, som fram til da hadde vært sjef for Microsofts svært lønnsomme forretningsområde Office-programmene. Han har nå fått en rekke vanskelige spørsmål på sitt bord, og må besvare dem snarest.

Billig og enkelt

Ett av de vanskeligste av disse spørsmålene er utviklingen på de nye vekstmarkedene i utviklingsland. Der har Nokia skaffet seg en dominerende stilling, ved å selge millioner av billige og enkle telefoner.

Men på dette forretningsområdet trues Nokia nå av oppkomlinger, oftest med base i Kina. Disse byr på en konkurranse finnene ikke har møtt fra de etablerte rivalene som LG, Samsung og Sony Ericsson.

– Disse oppkomlingene lager mobiler som i praksis framstår som kopier av de kjente selskapenes produkter. De er bygd opp rundt en ferdig teknisk plattform fra taiwanske Mediatek, skriver E24.se.

Alvorlig tap

For Nokia er det i seg selv alvorlig å tape salget av de rimeligste mobilene. Men enda verre er det at når kunder først har kjøpt seg en billig telefon, holder de seg ofte til samme produsent når de oppgraderer til dyrere modeller.

E24 understreker likevel at man skal huske på at Nokia fortsatt er den i særklasse største produsenten på markedet. Ifølge analyseselskapet Gartner sto finnene for nesten 40 prosent av alle mer avanserte mobiler som ble solgt i tredje kvartal i år.

En av Nokias hovedutfordringer nå, er å få fram såkalte apper som folk vil ha. Dette er små programmer til ulike formål som kan lastes ned til mobilen, og der selskaper som Apple og Google har erobret lederposisjoner. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy