Kommuner bekymret over lave vannmagasiner

Tappingen av norske vannmagasiner (bildet) kan være med på å ødelegge næringsgrunnlaget for flere typiske turistkommuner. Her Dokkfløyvannet i Oppland. (Foto: Scanpix).
Tappingen av norske vannmagasiner (bildet) kan være med på å ødelegge næringsgrunnlaget for flere typiske turistkommuner. Her Dokkfløyvannet i Oppland. (Foto: Scanpix).

Tappingen av norske vannmagasiner for å selge strøm til utlandet kan være med på å ødelegge næringsgrunnlaget for flere typiske turistkommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftselskapene tapper vannmagasinene om sommeren for å selge strøm til stive priser til EU-land. Når så vinteren kommer er det nordmenn som må lide og punge ut i dyre dommer på grunn av lite vann i magasinene.

Men tappingen fører også til andre konsekvenser, skriver Klassekampen.

Lav vannstand fører nemlig til store problemer både for laks og ørret, ettersom vannstanden kan øke og falle med sju meter i døgnet. Kommuner som lever godt av utenlandske fisketurister er bekymret.

– Det er jo ingen som har tenkt på hva dette innebærer av erosjon og utvasking, sier ordfører Odd Ormland (Ap) i Kvinesdal kommune.

Han får støtte fra ordførerkollega Mona Haugland Hellesnes (V) i Ulvik, en av de mest attraktive besøksstedene for turister i Norge.

– Vi ser konsekvensene det får for naturen rundt, sier hun.

Roar Obrestad (KrF) i formannskapet i Suldal kommune har selv kunnet konstatere at vannet i Sansavatnet har blitt helt grått.

– Det har skjedd én gang før, og da tok det fem år før vannet hadde normal farge. Ørreten trenger god sikt når han skal finne mat, sier Obrestad. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy