Meny

Slik håndterer du økonomisk blåmandag i januar

Etter festmåneden desember kan januar måned være hard for mange. (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordmange nordmenn har betalingsproblemer, og mange vil oppleve en økonomisk blåmandag i januar. Men enkle grep er ofte nok for å få kontroll på økonomien.

Nyttige tips:

*Lag en oversikt over hva du bruker penger på. Deretter setter du opp et budsjett for hvordan du vil bruke pengene fremover. Dette gir deg oversikt og kontroll over økonomien.

*Vær varsom med å handle på kreditt. Ha som hovedregel at du bare handler på kreditt når du vet at du snart får penger til å betale tilbake hele beløpet.

*Spar opp én til to netto månedslønner som en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter.

*Bruk avtalegiro og faste overføringer for å sikre deg at regningene alltid blir betalt ved forfall.

*Snakk sammen om økonomi i hjemmet og sørg for at dere er enige om hvordan dere skal forvalte pengene. (©NTB)

Med behagelig lave renteutgifter og finanskrisen trygt bak oss, har de fleste fått bedre råd det siste året. Pengene har sittet løsere hos folk denne jula sammenlignet med i fjor.

Men dette er bare halve sannheten. For selv om nordmenn flest har god økonomi og god økonomisk styring, får bare flere og flere nordmenn problemer med å betale regningene. Tall fra kredittopplysningsbyråene viser at hele 217.000 nordmenn hadde betalingsanmerkninger ved utgangen av oktober.

– Det er 15 prosent, eller så mye som 29.000 flere enn bare to måneder før. Til sammen skyldte nordmenn 29,6 milliarder kroner. Det er to rekorder på en gang. Aldri før har så mange skyldt så mye, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til NTB.

Hengemyr

Ifølge Gundersen vil så mange som én av fire som har brukt kredittkort til å feie unna enten julegaver eller andre utgifter i jula, ikke betale kredittkortregningen med en gang den forfaller. Én av fire er heller ikke i stand til å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner.

Dårlig økonomikontroll, å leve over evne og manglende betalingsvilje, er sikre kjennetegn på at man har staket ut kursen mot ei økonomisk hengemyr.

– Rekordmange har betalingsproblemer, samtidig som mange har dårlig kontroll og lite å gå på i sin privatøkonomi, konstaterer Gundersen.

For mange er Magne Gundersen et kjent fjes fra TV-programmet Luksusfellen der han tar folk med store økonomiske problemer i skole. Før jul advarte han folk på det sterkeste mot å feire julen på kreditt, men all erfaring tilsier at mange ikke lyttet til rådene.

Enkle grep

For en god del mennesker var det absolutt ikke rom for å bruke mer penger. Disse kan vente seg en økonomisk blåmandag når januar kommer. Men selv om et økonomisk skippertak i januar kan være fornuftig, holder det ofte med enkle grep for få kontroll på økonomien på lang sikt.

– Med litt planlegging og sunne forbruksvaner strekker du pengene lenger og unngår kaos i økonomien, sier Gundersen som kommer med noen enkle tips:

*Bruk romjulen til å lage et enkelt nyttårsbudsjett.

*Stopp utgifter som ikke er strengt nødvendige.

*Dropp nye kredittavtaler.

*Betal regningene ved forfall. Det er dyrt å «glemme» eller «gjemme» regninger.

*Skriv handleliste og handle matvarer en gang i uka i en rimelig matvarebutikk. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært