Meny

Klare for nedprioriteringer i 2011

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Hanssen er ferdig med ukesbudsjett for hele 2011. Og har allerede begynt å spare for å hjelpe sin 8 år gamle datter inn på boligmarkedet. Regn ut hvordan din økonomi blir i 2011!
Kalkulatorer

Din økonomi 2011
Kalkulatoren regner ut virkningen av de viktigste økonomiske parametrene for din privatøkonomi (lønsendring, renteutvikling, og inflasjon). Kalkulatoren tar utgangspunkt i spådommer fra sentrale analytikere.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.

Kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Budsjettkalkulator forbruksutgifter
Det er ikke så lett å vite hva man bruker av forskjellige forbruksutgifter som mat og klær. Her kan du få en pekepinn på hva som er normalt ut fra din familiesituasjon.

I eneboligen i Vestby sentrum sitter Laetitia (41), Ling (8) og Ole Werner Hanssen (53).

- Vi er godt rustet for 2011, forteller nederlandske Laetitia Hanssen.

Les også: Slik unngår du økonomifellen i 2011

Slik har det ikke alltid vært. For et par år siden vokste gjelda. Familien begynte å bruke kredittkort for å komme seg ut av gjelden.

- Det ble en kostbar overraskelse, sier hun.

De fikk slettet gjeld og ordnet opp med banken, og såpass godt som familien nå følger sitt fastsatte budsjett har de tatt høyde for utfordringene i 2011.

- Jeg kan ikke engang kjøpe blomster til kona uten at hun vet om det på forhånd, ler Ole Werner.

Ett år, ett dokument

Laetitia har samlet hele det kommende året i ett Excel-dokument. Her har hun summert faste utgifter og delt totalbeløpet på 12 måneder. På denne måten sitter de igjen med lik sum hver måned.

- Hvis man tenker seg om, vet man nemlig hva man har av faste utgifter, og da slipper man å bli overrasket i måneder med mange utgifter, som mars for eksempel, forteller Laetitia, som blir omtalt som familiens finansminister.

abcpenger.no/kalkulator:

Slik blir din økonomi i 2011

Regn ut om du får bedre råd neste år!

- Bokfør fremfor kreditt

Familien har cirka to millioner i lån, herav 1,9 millioner i boliglån og i underkant av 100.000 i billån, og en totalinntekt på cirka 700.000 i året. De betaler maksimalt av det de mener de kan betale.

Etter utgiftene er plassert, legger paret også inn 2.000 kroner som skal spares, som en sikkerhet i tilfelle noe skulle skjære seg. I tillegg sparer de månedlig til datteren.

- Sier seg selv at renten skal stige

Denne bevisstheten over økonomien mener paret er ekstra viktig for de kommende årene.

- Jeg tror ikke finanskrisen er over. Vi har derfor forberedt oss på å gjøre nedprioriteringer i 2011, sier Ole Werner.

Renter, lønn og boligpriser for neste år er tatt hensyn til i budsjettet.

- Jeg tror ikke renten kommer til å stige med et byks, men det sier seg selv at den skal stige, sier Ole Werner, og legger til at han tror renten går opp mellom 0,25 og 0,5 prosent før sommeren.

- Vi har tatt høyde for at renten kan bli opptil seks-syv prosent, forsikrer han.

Tror boligboblen sprekker

Boligprisene har steget åtte prosent så langt i år, og de fleste analytikermiljøer spår fortsatt solid prisstigning i årene fremover.

Familien Hanssen kjøpte huset for 1,3 millioner kroner i 2006. Uten å ta opp ekstra lån, har de i mellomtiden pusset opp for 600.000 kroner, slik at boligen ved julen 2009 ble taksert for 2,6 millioner.

Bevisstgjør åtteåringen

Med økende boligpriser, blir det også vanskeligere for førstegangskjøperne å komme seg inn på markedet. Bankene skal ikke lenger gi ut lån over 90 prosent av boligens verdi.

Ole Werner Hanssens datter på åtte år tenker naturlig nok ikke på boligkjøp til daglig, men han har allerede kommet henne i forkjøpet.

- Som førstegangskjøper må du ha spart mye for å komme igang. Derfor ser vi muligheten til å hjelpe henne, sier 53-åringen.

Foreldrene setter av barnetrygden på en egen konto.

- Vi har allerede begynt å spare så hun skal få en lettere hverdag når hun blir eldre. Men nå er vi også såpass heldige at vi har mulighet til å sette av de pengene. Hun får ukepenger for å gjøre litt i huset. Og så er hun medlem i Pingvinklubben på internett. Det koster 40 kroner i måneden, og av dette må hun betale ti kroner av selv.

Han har allerede begynt å diskutere økonomi med henne, og hun får høre på foreldrenes samtaler.

- BSU-sparing er også noe jeg vil diskutere med henne når den tid kommer. Vi er åpne med henne om økonomien slik at hun skal bli bevisst på det fra tidlig alder.

Spiller med åpne kort

Det at de deler alle faste utgifter på 12 og tilpasser beløpet, gjør at de alltid sitter igjen med det samme etter utgiftene er betalt.

- Likevel setter vi oss ned en til to kvelder i uken og ser gjennom budsjettene våre. Gjerne over middagsbordet eller i ett med TV-en, forteller Ole Werner.

Diskusjonene gjelder året, uken eller måneden som kommer, og store innkjøp planlegges nøye. De nye inngangsdørene, blant annet, er planlagt helt siden i sommer.

- Vi har pusset opp mye siden vi flyttet hit, og dette er utrolig kostbart. Vi har derfor valgt å spare til oppussingen i stedet for å ta opp lån, og heller pusse opp litt underveis, forteller Laetitia.

Mindre innkjøp må imidlertid også opp i familiens råd.

For familien unner seg også å bruke penger – når de vet at de har råd til det – på en middag ute, kinotur eller reise.

- Da prater vi sammen om det først. Man må spille med fullstendig åpne kort. Det er viktig, sier Ole Werner.

Les også forbrukerøkonomens råd om hvordan du lager familiebudsjett:

Slik unngår du økonomifellene i 2011

- Har blitt en kontrollfreak

Økonomien har mye å si for hele livet. Hanssen-familien har ikke lyst til å gå vekk fra sin strikte hverdag.

- Jeg har blitt en kontrollfreak, og vil at alt skal stemme med planen min. Men det er deilig å ha den kontrollen over økonomien. Det har såpass mye å si for hele livet, sier Laetitia, før mannen skyter inn:

- Når regningen er forsinket, ringer hun og purrer. Hun er den eneste jeg kjenner som maser for å få lov til å betale regninger, sier Ole Werner med en munter tone.

Laetitia ler, og innrømmer:

- Ja, det hender. Men man må jo betale regningen uansett, så det er bare greit å bli ferdig med det, mener hun.

Laetitia har allerede begynt på budsjettet for 2012.

- Det er deilig å ikke ha økonomiske bekymringer. Vi skal sove godt om natten gjennom hele 2011, sier Ole Werner Hanssen.

I morgen presenterer det nye privatøkonomipanelet til Dagens Næringsliv sine prognoser og råd for 2011.

- Familien Hanssen er i særstilling

Kun en av ti nordmenn lager budsjett over privatøkonomien sin, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

- Av denne tiendedelen tror jeg ikke mange er like flinke til å følge opp budsjettet slik Laetitia og hennes familie later til å gjøre. Hun kan med rette kalle seg finansminister, sier Warloe til DN.no.

En annen ting som gjør denne familien til en foregangsfamilie er måten de lærer opp datteren i privatøkonomi.

- Å lære barna å spare og gjøre fornuftige økonomiske valg er avgjørende for at de etter hvert skal stå økonomisk støtt på egne ben. Det gjør også at Ole Werner og Laetitia med større trygghet kan overføre barnesparingen til Ling når hun etter hvert skal etablere seg – med visshet om at pengene går til det de skal.

Forbrukerøkonomen mener familien kan tenke på disse momentene for at familieøkonomien skal gå fra solid til bunnsolid:

- Livsforsikring: Familien bør ha en forsikring som gjør at gjelden blir slettet dersom en av forsørgerne skulle falle fra. I tillegg bør de vurdere konsekvenser dersom én av dem blir ufør og eventuelt tegne en uføreforsikring.

- Barneforsikring: En barneforsikring vil lette den økonomiske belastningen for familien dersom barnet skulle bli alvorlig sykt eller utsatt for ulykke. Enkelte barneforsikringer gir også månedlige utbetalinger ved uførhet og sikrer derfor barnet en bedre økonomisk fremtid hvis det ikke kan delta i arbeidslivet.

- Sparing – i hvilket navn: Sparingen av barnetrygden vil med årenes løp vokse seg til et anselig beløp. Lånekassen begrenser stipendandelen hvis barnets formue overstiger 278.589 kroner (2011). Et annet moment er at overformynderiet begrenser foreldrenes disposisjonsrett ved sparebeløp over 75.000 kroner. Langsiktig sparing i denne størrelsesorden bør derfor settes på en av foreldrene

Les også:

Wikileaks-grunnlegger tjener millioner på selvbiografi

Nytt håp for DNOs Irak-eksport

Vannvittig løft for Facebook-selskapene

Populært