Meny

Kina hever renten

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina hever styringsrenten for andre gang på litt over to måneder.

Lørdag ble det kjent at kinesiske myndigheter har bestemt at sentralbankens utlånsrente skal heves med 0,25 prosentpoeng til 5,81 prosent. Innskuddsrenten i sentralbanken heves også med 0,25 prosentpoeng til 2,75 prosent.

Det er den kinesiske sentralbanken som melder om renteøkningen på sine nettsider lørdag morgen. Renteøkningene vil ha virkning fra og med søndag.

Rask prisoppgang

Rentehoppet er det andre på litt over to måneder. Oppgangen i rentene kommer som en følge av at myndighetene forsøker å få bukt med en inflasjonsrate som for tiden er på over fem prosent.

Sterk vekst i bankenes utlån og høyere overskudd på handelsbalansen har ført til at enda mer kapital har strømmet inn i en allerede opphetet kinesisk økonomi.

I november var inflasjonen på 5,1 prosent på årsbasis, den høyeste inflasjonsraten på 28 måneder.

Strammer inn

Tidlig i desember varslet myndighetene at pengepolitikken kan bli strammere det kommende året. Dagens renteoppgang kan være første tegn på at myndighetene nå vil bruke sterkere virkemidler for å få bukt med prisveksten.

Tidligere i år har myndighetene blant annet økt bankenes reservekrav seks ganger og i tillegg lagt restriksjoner for hvor mye penger enkelte banker får lov til å låne ut.

Da Kina hevet styringsrenten i oktober i år. var det for første gang siden 2007. I løpet av årets 11 første måneder var inflasjonen på 3,2 prosent. Myndighetene har et mål om at inflasjonen skal holdes rundt tre prosent.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Les også:

Det koker i Kina

Kan få kinesisk bråstopp

- Turbulens begrenser rentehopp i Kina

Populært