Meny

TEST: Nokia C7

Foto: Espen Irwing Swang, Mobilen,no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er toppmobilen som havnet i skyggen av Nokia N8.

Nokia C7 er lillebroren til Nokias flaggskip N8. De to modellene har imidlertid svært mye til felles.

Begge modellene har 3,5 tommer stor AMOLED-skjerm med såkalt Gorilla-glass. Dette er en glasstype som skal være særlig motstandsdyktig mot riper. Skjermoppløsningen er på 360 x 640 punkter, og begge støtter bruk av flere fingre på skjermen samtidig.

Brukergrensesnittet er det samme, selv om de to er satt opp med litt ulike snarveier når vi plukker dem rett ut av esken. Prosessoren er lik, mobildataspesifikasjonene er de samme og funksjonene ellers er nesten like.

Men noen vesentlige forskjeller er det likevel. N8 har bedre kamera med ekte blits og en større sensor. Nokia N8 har HDMI-utgang direkte fra telefonen, og det følger med en liten kabel som gjør det mulig å lese fra USB-minne. Selv om kabelen ikke følger med, så finnes denne funksjonen også C7. Det gjør at du raskt og enkelt kan kopiere over innhold fra et USB-minne eller en USB-disk til telefonens internminne.

Design

De to modellene er også litt forskjellige i design. C7 er rundere i kantene og har ikke den samme kamera-utveksten på baksiden som N8 har.

C8 har micro-USB-inngang på toppen, og kan lades med standard micro-USB-lader. Men oppe på venstre side finner vi et lite hull for 2 mm-lader, og det er en slik lader som følger med. Fordelen er at du kan koble til en annen USB-enhet samtidig som du lader mobiltelefonen.

På toppen av mobiltelefonen finner vi også hovedbryter, og kontakten for standard 3,5 mm hodetelefoner. Det er også mulig å hente ut TV-bilde fra denne kontakten, men noen kabel for uttak av kompositt-signal følger ikke med. Kontakten leverer heller ikke HD-video ut.

På høyre side har telefonen volumtast, låstast og kameratast. Mellom tastene for volum opp- eller ned, sitter en taletast. Denne tasten finnes ikke på Nokia N8. Under skjermen på fronten sitter en stor valgtast, med rør-taster (grønn og rød) på hver sin side. Dette er fysiske taster som må trykkes inn.

C7 kommer i sort, mahognibrun og sølv. Vårt testeksemplar er sort. Denne varianten er nok den som skjuler best at telefonen har metallramme og batterideksel i metall. Metallrammen ser faktisk ut som om den er av sort blank plast, noe som gir et litt simplere inntrykk enn telefonen fortjener.

Brukergrensesnitt

C7 tilhører Nokias nye generasjon av mobiltelefoner med berøringsskjerm og operativsystemet Symbian^3. Det betyr at den har et langt mer fingervennlig brukergrensesnitt enn for eksempel Nokia N97. Men selv om telefonen støtter både strøk og tofinger-zoom, så virker brukergrensesnittet adskillig mer statisk enn det du får med Android eller iOS (iPhone).

I lister kan du rulle opp og ned ved å dytte på skjermbildet, og det samme kan du på nettsider. Men i menyene kan du stryke frem og tilbake med fingeren uten at skjermbildet rikker seg før du løfter fingeren. For funksjonalitetens del har det ingen ting å si. Du bytter like enkelt mellom menyskjermene på C7 som på andre mobiler, men opplevelsen av interaksjon blir ikke like sterk.

Nokia C7 har tre startskjermer du kan tilpasse med apps, temaer, snarveier og ikoner. Temaene kan du lett endre selv, eller du kan bruke ett av de som følger med mobilen. Enda flere finner du i Ovi Butikk, som er Nokias egen App Store for applikasjoner og innhold.

Underholdning

Nokia C7 er en god underholdningsmobil som støtter de fleste filmformat, også DivX/XviD. En egen app lar deg hente mobil-TV fra NRK Nett-TV eller 2-Play i svært god kvalitet.Musikkspilleren er også svært god, forutsatt at du benytter et godt hodesett. Her fungerer også fingerstrøk slik du vil forvente, med mulighet for å bla i store samlinger av albumbilder uten at det hakker eller stopper opp.

Musikkspilleren har oversiktlige menyer, der du blant annet kan velge å aktivere FM-sender eller justere lydbildet manuelt. Her kan du også enkelt velge å gjøre sangen du hører på til ringetone, enten du vil bruke den på en enkelt kontakt, eller som generelt anropsvarsel.

Minnet i telefonen er på 8 GB. Det er halvparten av hva du får i N8, men når du i tillegg kan bruke minnekort opp til 32 GB vil minnekapasiteten være god nok for de aller fleste. Mobiltelefonen vil kunne romme en brukbar platesamling, men er du filmsamler må du nok finne et mer egnet lagringsmedium til samlingen din. Noen filmer får du også plass til, i fall du vil se en film eller tre når du er på reise. Youtube-videoer vises også bra på C7.

Kamera

Kameraet tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Det er mer enn svært mange andre mobiler klarer. Men når storebror N8 har bedre optikk, større bildesensor, ekte blits og i tillegg autofokus, så virker kameraet på C7 litt enkelt. Vi er imidlertid godt fornøyd med bildene C7 leverer, til tross for de nevnte forskjellene.

Bildemenyene betjener du fra skjermbildet, og her kan du blant annet sette ansiktsgjenkjenning.

Bildene du tar kan du fikse på i Nokias eget bilderedigeringsprogram på telefonen. Dette er det samme programmet som på N8, og gir mange muligheter for etterjusteringer og tilpasninger.

Video

C7 tar også opp video i HD-format (720p). Opptakene kan spilles av på en HD-TV over Wi-Fi, eller du kan se dem i lavere oppløsning om du skaffer en Nokia TV-kabel. En standard 3,5 mm kompositt-kabel (mini-jack til gul, rød, hvit) vil ikke fungere.

Ovi Suite

Telefonen leveres med installasjonsfiler for PC-programmet Ovi Suite liggende i telefonminnet. Det gjør at du enkelt kan installere programmet på en PC. Ovi Suite gir flere muligheter både når det gjelder kjøp, overføring og konvertering av musikk eller video. Ovi Suite gjør det også enklere å hente kart eller andre Ovi-tjenester til mobilen.

Navigasjon

Navigasjonsløsningen som følger med C7 er omfattende. Den koster ingen ting å bruke, og kartene kan lastes ned på forhånd, enten via PC, Wi-Fi eller mobilnett. Selv om kartene er gratis, så inneholder de en del data, og da kan det koste penger å laste dem ned over mobilnettet. Laster du over Wi-Fi eller via PC, så får du ingen ekstrautgifter på å bruke tjenesten. Det er særlig viktig å huske om du skal reise til utlandet.

Navigasjonsløsningen fungerer utmerket, og med kompasset blir det lettere å se hvilken vei kartet skal være orientert mens du går.

Internett

Nettleseren i Nokia C7 er ikke like rask som nettleseren på enkelte konkurrerende smartmobiler. Men den fungerer absolutt greit, og har støtte for Flash Lite 4.0. Den har med andre ord ikke full Flash-støtte (10.1).

Når telefonen er ny finner du en rekke bokmerker i den. De fleste går til norske nyhetstjenester eller Nokias egne sider, men det finnes også en "Her og Nå”-snarvei . Denne peker ikke til et ukeblad, men gir deg informasjon som gjelder stedet du er på, med værvarsel, hendelser og reisehåndbøker.

Vi testet tjenesten på Hønefoss. Her er det langt mellom Michelin-restaurantene, og ikke en gang kebaben fra Galaxy Grill på Tippen er funnet verdig en omtale i oppslagsverket. Funksjonen har åpenbart mest for seg om du er på storbyferie.

Samtale

Noen bruker mobiltelefonen til å ringe med, og da er C7 et bra alternativ. Her er aktiv støyreduksjon på mikrofonen, noe som gjør at den du ringer til slipper å høre alle lyder fra dine omgivelser. Løsningen fungerer godt, og det meste av støyen siles bort.

Å slå opp i kontaktlisten eller taste et mobilnummer direkte er også enkelt. Ett trykk på den grønne tasten, og telefonen er klar med nummertastatur på skjermen. Responsen på skjermtastene er god, og tastene er både lettleste og store nok til at vi treffer dem. Men siden det er snakk om virtuelle taster, så har du ingen mulighet til å føle deg frem til dem. Dermed er du avhengig av å se hvor du taster.

Ringer du mye fra bilen kan du like gjerne lære deg å bruke taletasten. Den sitter mellom volumtastene, og lar deg lese opp kontakten du vil ringe til. Du trenger ikke å ha lagret noe talemerke, for telefonen oversetter teksten i kontaktlista til lyd og lager talemerker automatisk.

Med ca. 300 kontakter i adresseboka hender det at telefonen velger feil kontakt, men i de fleste tilfeller går det faktisk bra. Ikke behøver du å legge deg til noen engelsk uttale heller. Telefonen kan også si hvem som ringer, dersom dette er en kontakt i adresseboka. Uttalen er syntetisk, så det er ikke alltid like lett å høre hva som blir sagt.

Meldinger

Nokia har hatt fokus på meldingstjenester siden de første SMS-mobilene dukket opp, og har underveis forsøkt seg med alt fra Nokia Presence til telefoner du kunne veive over hodet mens de ga fra seg blinkende bokstaver. Nå har de falt inn i samme folden som resten av bransjen, og satser på meldinger i sosiale nettverk som Facebook og Twitter, i tillegg til at de selvfølgelig har fokus på SMS og MMS.

Nokia var sent ute med Smileys, men på C7 har du et hav av slike å velge mellom. Teksting kan du gjøre med en hånd (T9), eller du kan legge telefonen horisontalt og skrive med tomlene på et qwerty-tastatur med ÆØÅ. Fra et eget ikon åpner du for å sette inn bilder, video, lydklipp, nettsider og andre filer som kan overføres via MMS.

Telefonen har også en god e-post-leser. Denne kan settes opp til å lese e-post fra de fleste kilder. Den har også gode PIM-funksjoner, og om du ikke redd for å måtte lære dg hvordan du finner frem til de ulike funksjonene, så er Nokia C7 en mobiltelefon som burde dekke de fleste behov.

Alternativer

Om du synes foto og HDMI-tilkobling til TV eller stereoanlegg er viktig, så kan du også vurdere å betale litt ekstra for storebror Nokia N8. Denne er ikke så mye dyrere, og har bedre kamera, i tillegg til HDMI-utgangen. Den har også dobbelt så mye minne, men er ellers svært lik C7.

Et annet alternativ er HTC Desire . Denne har Android operativsystem, litt større skjerm og et mye enklere og raskere brukergrensesnitt.

Sjekk beste pris på Nokia C7 her

Les også:

Dette er Norges dyreste PC

8 grunner til å velge e-boken

Disse kameraene koser seg i snøen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært