Meny

Lufthansa vil overta SAS

SAS kan bli kjøpt opp av Lufthansa allerede neste år. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS-aksjene steg i rekordfart i dag etter at ryktene begynte å gå om at Lufthansa er i samtaler om å overta det nordiske flyselskapet. Ingen vil kommentere saken.

- Lufthansa er i samtaler med regjeringene i Norge, Sverige og Danmark – som eier halvparten av SAS. De kan komme til å offentliggjøre ovetagelsesplanene i løpet av første halvår 2011, sier en kilde til Bloomberg News.

SAS forholder seg tause om ryktene.

- Som du sikkert vet har det eksistert slike rykter om SAS tidligere, og vi har ingen kommentarer til rykter som går på eierskap, sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til E24.

- Skandinavia viktig

Lufthansa vil foreløpig ikke kommentere saken, skriver Reuters.

Også rundt nyttårstider for to år siden var det spekulasjoner om et Lufthansa-kjøp. Da hadde SAS vært gjennom en ny runde med utsalg av datterselskaper og kostnadskutt.

Lufthansa bekreftet da interessen for det skandinaviske markedet.

- Etter det tyske og italienske markedet er Skandinavia et av de viktigste for Lufthansa. Vi ønsker å ta en aktiv del i konsolideringen i europeisk luftfart, og temaet er et hyppig emne på Lufthansas ledermøter, sa internasjonal direktør i Lufthansa, Karsten Bentz, til Jyllandsposten.

Aksjen steg

Et kjøp av SAS vil kunne styrke Lufthansas sentraleuropeiske dominans. De vil kunne tilby kortere flyreiser til Canada og den nordlige delen av USA.

Oslo Børs reagerte umiddelbart på oppkjøpsryktene og SAS-aksjen steg med over 13 prosent i formiddagstimene torsdag.

SAS-sjef John Dueholm sa ifølge Dagens Næringsliv 10. november i år at selskapet ikke var i noen pågående samtaler om kjøp og oppkjøp.

Siden Wolfgang Mayrhuber overtok som Lufthansa-sjef i 2003 har selskapet ifølge NTB kjøpt opp Swiss International Airlines, Austrian Airlines, British Midland og Brussels Airlines.

Fra 1. januar overtar Christoph Franz for Mayrhuber.

Privatøkonomi
Populært