Vil lete etter penger til nytt sykehus i Molde

Styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge (t.v.)er innstilt på å endre langtidsbudsjettet for å sikre investeringsmidler til et nytt sykehus i Molde. Her sammen med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Scanpix).
Styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge (t.v.)er innstilt på å endre langtidsbudsjettet for å sikre investeringsmidler til et nytt sykehus i Molde. Her sammen med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Foto: Scanpix).

Styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge er innstilt på å endre langtidsbudsjettet for å sikre investeringsmidler til et nytt sykehus i Molde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil anbefale overfor styret å gå igjennom langtidsbudsjettet på nytt for å se om det er mulig å gjøre omprioriteringer, sier Almlid til NTB.

– Men det er snakk om omfattende summer, og jeg vil ikke love noe på forhånd. Vi kan ikke komme i en situasjon som gjør at dette går ut over pasientene i Midt-Norge. Hensynet til pasientene står aller høyest, sier han.

Bakgrunnen for de nye signalene er at Helse Nordmøre og Romsdal onsdag ba det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge se hva som kan gjøres for at den planlagte byggestarten blir utsatt minst mulig.

Statssekretær Robin Kåss (Ap) i Helsedepartementet er positiv til nytt sykehus.

– Vi ønsker et nytt sykehus, og regjeringen står klar med sin andel av pengene når Helse Midt-Norge er klar med sin, sier Kåss til NTB.

– Omprioriteringer

Sinnene har vært i kok i Molde etter at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) nylig slo fast at Helse Midt-Norge ikke har tilstrekkelig med investeringsmidler til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018. Det er seks år etter den opprinnelige planen.

Styret i Helse Nordmøre og Romsdal mener Helse-Midt Norge kan frigjøre midler ved å bruke mindre penger enn budsjettert på datasystemer og teknisk utstyr, melder NRK.

– Vi har festet oss ved det ministeren sier om manglende økonomi til byggestart i 2012. Hvis det er en reell begrunnelse, så kommer vi i møte på dette punktet, sier styreleder Helge Aarseth.

Han mener det er mulig å finne løsninger som sikrer to sykehus i regionen og snarlig realisering av Nye Molde sjukehus.

– Jeg tror at dette kan være en utstrakt hånd for å finne en løsning, sier han.

Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge mener omprioriteringer er eneste mulighet, i og med at det ikke finnes avsetninger eller fondsmidler i langtidsbudsjettet.

– Vi har ikke reserver i budsjettet, men må i så fall omprioritere, understreker han.

Dialog

Helse Nordmøre og Romsdal har også bedt det regionale helseforetaket gå i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet for å finne fram til en ny og omforent finansieringsløsning.

– Vi har løpende kontakt med departementet, og det er naturlig at Molde nå settes øverst på agendaen for neste møte, sier Almlid til NTB.

Både helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statsminister Jens Stoltenberg har gjentatte ganger – også fra Stortingets talerstol – avvist at det er aktuelt med ekstraordinære bevilgninger til Helse Midt-Norge for å få fortgang i planene om et nytt Molde sykehus.

Men Almlid later ikke til å ha gitt opp denne tanken likevel.

– Det er naturlig å få en avklaring på dette i dialogen med departementet, sier han.

Etter uker med lokal misnøye faller Arbeiderpartiet dramatisk i oppslutning i Molde. I valget i 2009 fikk partiet 33,3 prosent av stemmene i Molde, mens oppslutningen i Infacts ferske undersøkelse for Romsdals Budstikke er på usle 5,8 prosents oppslutning.

– Dette tar vi på største alvor. Vi har mistet mye tillit i Molde, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til NRK. (©NTB)

Personvernpolicy