Strømsjokk kan gi rentestopp

Høyere strømregninger kan gi lavere renteregninger (foto: Scanpix).
Høyere strømregninger kan gi lavere renteregninger (foto: Scanpix).

Høye strømpriser kan få nordmenn til å holde hardt på lommeboken. På den måten kan de sikre seg kriselav rente litt lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i november advarte ekspertene om at det går mot en ny gyser-vinter for strømkundene.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror at de høye strømprisene kommer til å gå ut over nordmenns kjøpekraft i første halvår 2011. En slik utvikling så man også for et år siden, da forbruksveksten var svak.

- Alt annet likt styrker det oss i troen på at Norges Bank vil være på hold en god stund, skriver Bruce i en oppdatering.

Forsiktig rentesetting

Han understreker imidlertid at Norges Bank vet at effekten er midlertidig, og at fall i strømprisene utover våren vil få fart på forbruket igjen.

- Vi vil derfor ikke overdrive betydningen av svakere forbruksvekst for rentesettingen. Strømprissjokket vil trolig ha liten betydning for Norges Banks syn på inflasjonen, skriver han.

- Likevel, vil det bety svakere vekst nå og en lenger periode med lav kapasitetsutnytting. Det trekker i retning av en forsiktig rentesetting, legger han til.

Det er nå rekordlite vann i vannmagasinene, og det ligger an til en fyllingsgrad på litt under 50 prosent ved nyttår. Ved nyttår ifjor var fyllingsgraden på 64,5 prosent - og da ble lagrene omtalt som kriselave.

Det kan bety et kraftig hopp i strømprisene på nyåret, dersom kulden holder grepet.

Utrolig billig

Foreløpig mener krafthandelssjef Sigvald Maldal i Lyse imidlertid at markedet er rimelig priset, med en januarpris på under 80 euro per MWh.

Dagens spotpris er på 97,14 euro per MWh.

- Med tidenes dårligste balanse er dette utrolig billig, sier han til Europower.

Sportprisen er likevel dobbelt så høy som på samme tid ifjor, da systemprisen var på 41,53 euro per mWh

Rentehopp i første halvår

Norges Bank har ikke rørt renten siden mai, og sentralbanksjef Svein Gjedrem har holdt renten på 2,0 prosent de siste fem rentemøtene.

Ekspertene er uenige om når Norges Bank kommer til å sette opp renten nesten gang. Mange tror at banken kommer til å vente helt til sommeren, mens stadig flere tror at den kommer til å sette opp renten i løpet av våren.

Hovedgrunnen er at veksten i norsk økonimi er i ferd med å ta seg opp, samtidig som at både boligpriser og forbruker er på vei opp.

Les også:

- Norge begynner å ta av

Kuttet strømregningen 30 %

Slik finner du de beste strømprisene

Kan spare 15.000 i året

Personvernpolicy