Meny

Stevner Norge for EFTA-domstolen – igjen

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESA stevner Norge inn for EFTA-domstolen for manglende utbetalinger av pensjon. Regjeringen har ennå ikke fulgt opp en dom om likebehandling fra 2007.

Det er første gang EFTAs overvåkingsorgan ESA stevner et EFTA-land inn for domstolen for ikke å ha etterfulgt en dom om likebehandling av enkemenn og enker.

Færre enn halvparten

Domstolen slo i oktober 2007 fast at enker og enkemenn skal likebehandles når det gjelder pensjon fra Statens pensjonskasse som kombineres med inntekt. Regjeringen sa seg enige, men har ennå ikke utbetalt pensjon til alle de rundt 4.000 pensjonistene som omfattes av dommen.

Færre enn halvparten har fått utbetalt det de har krav, heter det i en pressemelding fra ESA. Overvåkingsorganet stevner derfor regjeringen inn for EFTA-domstolen på nytt.

Diskriminering

Bakgrunnen for dommen var regler der Statens pensjonskasse ga utvidede rettigheter til enker som var gift med menn som ble medlem av pensjonsordningen før 1. oktober 1976. Enkemenn som var gift med kvinner som ble medlem før 1. oktober 1976, fikk derimot pensjonen redusert hvis de har inntekt.

EFTA-domstolen mente dette var i strid med EUs likestillingsdirektiv.

Tid nok

Fornyings- og administrasjonsdepartementet opplyste etter dommen at regjeringen ville endre reglene slik at de blir i tråd med dommen. Men ifølge regjeringen vil ikke utbetalingene til de rundt 4.000 pensjonistene være fullført innen utgangen av 2011, opplyser ESA.

ESA mener imidlertid regjeringen har hatt mer enn nok tid de siste tre årene til å få dette arbeidet gjort.

(©NTB)

Populært