Meny

«Brå død» for norsk juleøl i Brussel

Norsk juleøl smaker for lite, skal vi tro servitøren Bartholomeus Deman. – Øl med så lite alkohol som dette er ikke noe suksess her i Belgia, sier Jacques Moucharte, etter en slurk norsk juleøl. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk juleøl består ikke testen hos ølkjennere på den verdensberømte baren «À la Mort Subite» i øllandet Belgia.

– Øl med så lite alkohol som dette er ikke noe suksess her i Belgia, sier Jacques Moucharte, etter en slurk norsk juleøl.

– Nei, dette her pleide man å servere til barna i gamle dager. Men den er ok, istemmer servitøren Bartholomeus Deman.

NTB har tatt med et lite, tilfeldig utvalg juleøl for en vurdering på den kjente baren «À La Mort Subite», som på norsk betyr «En brå død», i sentrum av Brussel.

Høy prosent

Høy alkoholprosent er karakteristisk for mye av det belgiske ølet. Helt oppe i 12 prosent, noe det også advares om i mange guidebøker. Norsk juleøl på rundt 4,5 blir derfor nesten som vann å regne for mange belgiere, Jacques og Bartholomeus inkludert.

– Jeg vil ikke si den smaker vann. Men det er veldig lite alkohol og smak her, sier Jacques etter å ha tømt et lite glass av en ny norsk juleøl.

– Ja, denne var for lett, synes jeg. Det minner om lyst engelsk øl, sier Bartholomeus.

4. generasjon

Jacques’ sønn Bernard er 4. generasjon i Vossen-familien som driver baren Theophile Vossen etablerte helt tilbake i 1928.

– Den unike atmosfæren i de gamle lokalene er mye av årsaken til populariteten, forklarer Bernard til NTB.

Flere barer i Brussel har hundrevis av øl på menyen. Men Mort Subite nøyer seg med å servere rundt 50 forskjellige, hvorav fire nå er juleøl.

Det sies at det finnes 1.000 belgiske ølsorter, men det riktige tallet er vel rundt 800, ifølge Bartholomeus.

Juleøl nytt

– Vi belgiere drikker vårt eget øl, ikke øl fra utlandet, sier servitøren, som har jobbet i nesten 17 år på Mort Subite.

Men juleøl er noe ganske nytt i øllandet Belgia.

– Juleøl er ingen stor tradisjon i Belgia. Det var et kommersielt grep de store bryggeriene begynte med for rundt 5 år siden. De putter i litt mer humle for å gjøre smaken kraftigere, og så tar de seg mer betalt, forklarer Bartholomeus.

Vinneren

Sammen med Bernard har han kommet fram til den siste av de fire norske juleølene. NTBs uformelle testpanel er i oppløsning og må komme i gang med jobb. De to slipper derfor gi terningkast, men en vinner skal kåres.

– Jeg fortrekker den første. Den hadde mest smak. – Ja, jeg er enig. Den første var best, sier de to ølkjennerne og utroper Hansas julebrygg, ekstra vellagret til vinner, foran Frydenlunds juleøl og med Ringnes´ og Aas´ på delt tredjeplass. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært