Meny

Lotteritilsynet: WMI er et ulovlig pyramidespill

Lotteritilsynet har sendt varsel til Wealth Masters International, om å stanse pyramidespillet umiddelbart. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lotteritilsynet sendte tirsdag ut varsel om at Wealth Masters International må stoppes umiddelbart.
Fakta:

Lotteriloven § 16 første ledd: “Det er forbudt å opprette, drive, delta I eller utbre pyramidespill eller lignende system. Som omfattet av forbudet regnes ethvert system der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter som bare følger av at andre verves til systemet”.

I § 16 andre ledd står det videre at forbudet i første ledd ”også omfatter pyramidelignende omsetningssystem der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter som særlig skyldes at andre verves til systemet, og ikke salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser”.

Kilde: Lotteritilsynet

I varselet blir WMI informert om at alt salg av produktene må stoppes umiddelbart.

WMI har fått tre ukers frist til å komme med innvendinger mot det varslede pålegget, opplyser tilsynet.

200 aktive i Norge

Hvis fristen ikke overholdes, vil tilsynet vurdere å ilegge forelegg og tvangsmulkt.

WMI ble grunnlagt i USA i 2005 og kaller seg selv et velstands- og verdiskapende selskap.

WMI skal ha hatt 1.100 medlemmer i Norge, men kun 200 skal være aktive nå.

Lotteritilsynet har siden høsten 2009 i økende grad mottatt muntlige og skriftlige henvendelser vedrørende WMI, skriver de i en rapport sendt til WMIs advokat.

Tok kontakt

Lotteritilsynet tok ikke en selvstendig vurdering av selskapet, men ga en uttalelse basert på sine inntrykk av selskapet.

- Ut i fra informasjonen som vi har fått tilsendt og det som ligger ute på nettsiden til WMI kan det se ut til at virksomheten gar pyramidelignende trekk. Blant annet stammer mye av medlemmenes inntekter fra salg av medlemskap og startpakker kombinert med det som fremstår som til dels overprisede varer, skriver Lotteritilsynet.

Etter flere henvendelser, muntlige og skriftlige, foretok de en vurdering av selskapet. De som tok kontakt med Lotteritilsynet var personer som hadde blitt spurt om å delta, samt personer som uttrykte bekymring for sine nærmeste som var blitt medlem.

«Drikk vann»

Man må betale for å være medlem, og systemet består av flere nivåer.

WMIs produkter er et slags coaching-system, som lover deltagerne økt velstand, helse og visdom. Som introduksjon, tilbyr WMI gratisseminarer over internett.

Blant produktene er det kurs på CD-plater som forteller at det er sunt å drikke vann og at man må tenke positivt for å oppnå rikdom. Dette er råd som gir lite faglig substans og som er svært generelle, påpeker Lotteritilsynet.

– Det følger av vår vurdering at WMI er et pyramidelignende omsetningssystem der det ytes vederlag for å få muligheter til å oppnå inntekter som særlig skyldes at andre verves til systemet, og ikke salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, uttaler Lotteritilsynet.

Populært