Meny

- Helt urimelige utbetalinger

Statsminister Jens Stoltenberg mener at man i Norge i lang tid har sett altfor høye og helt urimelige bonusutbetalinger (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det mest absurde er at når det går dårlig, skal staten komme og redde dem, sier statsminister Jens Stoltenberg om aksjemeglerne.

- Ja, vi tror at det vil få en effekt, sier statsminister Jens Stoltenberg, på sin halvårlige pressekonferanse.

Fredag vedtok Stortinget ny finansierings- og virksomhetslov. Den gir Finansdepartementet hjemmel til å innlemme alle meglere i bonusbegrensningsreglene som tidligere kun skulle gjelde ledende ansatte.

Det har gitt norske aksjemeglere bonussjokk.

- Vi tror at det både er viktig at vi lager regler som setter noen grenser på hva slags type bonusutbetalinger som kan gis. Men i tillegg tror jeg at det ligger en markering av en holdning, og jeg tror at det overfor denne næringen er viktig å markere at det ikke er slik at enhver form for bonusutbetaling er rimelig og er sosialt akseptabel, sier han.

Får bare gevinst, ikke tap

Han mener at man i Norge og i utlandet i lang tid har vært vitne til altfor høye utbetalinger.

- Vi har sett helt urimelige bonusutbetalinger, både på nivå men også på innretning, sier han.

Han peker på at noe av årsaken til finanskrisen var at man hadde belønningssystemer som ga ekstreme premier til dem som tok risiko.

- Noen av disse systemene er laget slik at meglerne får store gevinster når det går bra, og ingen tap hvis det går dårlig. Det har vi sett spesielt i utlandet, sier Stoltenberg.

Staten må redde dem

Han misliker et system der man privatiserer gevinsten, men sosialiserer tapet.

- Det mest absurde er at når det da går dårlig, så skal staten komme og redde, sier statsministeren.

Stoltenberg mener at det for mange bedrifter, både internasjonalt og i Norge, som mener at de skal ha full gevinst når det går bra, og så skal fellesskapet ta kostnadene når det går dårlig.

- Jeg mener at vi må formidle at det er grenser for hva slags belønninger det er mulig å ta ut, spesielt når de samme systemene kommer til staten og ber om hjelp når det går dårlig, sier han.

Les også:

Bonussjokk for meglerne

- Det gikk noen flasker Dom Perignon, for å si det sånn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært