– Delelinjen viktigste saken i 2010

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) trekker fram avtalen om delelinjen i Barentshavet som den viktigste politiske milepælen i året som har gått. (Foto: Scanpix).
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) trekker fram avtalen om delelinjen i Barentshavet som den viktigste politiske milepælen i året som har gått. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk flest spørsmål om sykehussaken under sin halvårlige oppsummering. Men selv mener han delelinjeavtalen var årets viktigste sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuskonflikten, forholdet til Kina, økonomi og WikiLeaks var noen av de sakene som statsminister Jens Stoltenberg fikk spørsmål om under den halvårlige pressekonferansen fra statsministerboligen.

Selv var imidlertid statsministeren mest opptatt av delelinjen, pensjonsreformen og viktigheten av å opprettholde en stabil økonomi.

– Gjorde det hun skulle

Statsministeren er klokkeklar på at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjorde det hun skulle da hun slo fast at det ikke var penger til å bygge nytt sykehus i Molde nå.

– Det skal være rom for investeringer før de vedtas, understreket Stoltenberg.

Nylig grep helseministeren inn og slo fast at Helse Midt-Norge ikke har økonomi til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018, ikke i 2012.

– Det ville vært helt urimelig å forskjellsbehandle prosjekter. En grunn til at det ikke er penger nå, er at det er brukt penger på andre sykehus, som St. Olavs hospital, sa Stoltenberg, som mener det er fullt mulig både å sentralisere sykehusbehandling og å opprettholde lokalsykehusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Strøm-Erichsen møtt med sinte fakler i Molde

Pensjonsformen viktigst i 2011

Stoltenberg trekker fram pensjonsreformen som den viktigste saken i året som kommer.

– Den gir et mer rettferdig pensjonssystem. I framtida vil det knapt være minstepensjonister. Det blir lettere å kombinere jobb og pensjon, iallfall for ansatte i privat sektor. Vi foreslo det samme for offentlig sektor, uten å få gjennomslag, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren understreket at å holde orden i økonomien også er en av hovedsakene for regjeringen i 2011.

– At vi har oljepenger er ingen garanti for at det går bra med norsk økonomi. Det er ingen selvfølgelighet at vi har lav arbeidsledighet og høy sysselsetting. Tror vi det, gjør vi en feil, understreket Stoltenberg.

Han pekte på at Norge er tjent med at EUs tiltak for å rydde opp i økonomien lykkes, ettersom Norge er en stor långiver i investeringsmarkedet for europeiske verdipapirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delelinjen viktigste sak

Jens Stoltenberg trakk selv fram avtalen mellom Norge og Russland om delelinjen i Barentshavet som den viktigste saken i 2010.

– En 40-årig konflikt er løst, og nye muligheter åpner seg i nord, sa statsministeren.

Stoltenberg varslet også at regjeringen framover vil jobbe for å få til større og mer forpliktende avtaler om kutt i klimautslipp som en direkte konsekvens av klimamøtet i Cancún.

– Klimamøtet markerte at vi gikk fra forhandling til handling. I stedet for et sammenbrudd fikk vi et viktig gjennombrudd på viktige områder, oppsummerte han.

Les også:

Enige om delelinje i Barentshavet

Helter for en dag

Kina og WikiLeaks

Statsministeren kom også inn på forholdet mellom Norge og Kina etter utdelingen av fredsprisen, og understreket at det er viktig for Norge å ha et godt forhold til Kina.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for å normalisere forholdet. Kina har en helt annen vurdering enn oss av prisutdelingen, en vurdering vi beklager og er uenig i, sa Stoltenberg.

På spørsmål om lekkasjene fra WikiLeaks bekymret ham, svarte statsministeren noe så sjeldent som et kontant nei. (©NTB)