WikiLeaks: – Informerte om Mongstad-sprekk i 2008

Statoil-direktører skal ha varslet amerikanske diplomater allerede i 2008 om at regjeringens månelandingsplan på Mongstad kunne sprekke, ifølge lekkede WikiLeaks-dokumenter.
Statoil-direktører skal ha varslet amerikanske diplomater allerede i 2008 om at regjeringens månelandingsplan på Mongstad kunne sprekke, ifølge lekkede WikiLeaks-dokumenter.

Statoil-direktører skal ha varslet amerikanske diplomater allerede i 2008 om at regjeringens månelandingsplan på Mongstad kunne sprekke, ifølge lekkede WikiLeaks-dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sto helt fram til i mai i år fast på at det var mulig å bli ferdig med renseanlegget i 2014. Men i dokumenter Aftenposten har fått tilgang til, skriver USAs ambassadør hjem om at den fastsatte datoen trolig vil sprekke.

I notatene fra mars 2008 skriver daværende amerikansk ambassadør Benson K. Whitney at direktører i Statoil «tok avstand fra regjeringspolitikere som offentlig har fastsatt ferdigstillelse av Mongstad til 2014, og de avfeier politiske føringer og uttaler at prosjektet bare blir videreført hvis det er forretningsmessig fornuftig».

Opposisjonskritikk

Opposisjonen har tidligere kritisert regjeringen for å holde tilbake informasjon om tidssprekken for CO2-lagring på Mongstad ved valget i 2009. De nye dokumentene heller mer bensin på vårens glødende debatt.

Nikolai Astrup, som representerer Høyre i Stortingets energi- og miljøkomité, betegner saken som en skandale.

– Det er sannsynlig at også regjeringen har fått tilsvarende informasjon. Statoil har åpenbart formidlet et syn til USAs ambassade i 2008, mens Stortinget først ble informert våren 2010. Hvis Stortinget skal kunne fatte riktige beslutninger, må informasjonen kommuniseres til Stortinget – ikke bare til fremmede stater, sier Astrup.

– Var kjent

Under sin halvårlige pressekonferanse tirsdag understreket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at det over lang tid var knyttet usikkerhet til Mongstad-prosjektet, og at dette var offentlig kjent i 2008.

– Det kom fram i Statoils planer, ett år før forslaget ble lagt fram for Stortinget. Det har vært kjent at flere har stilt spørsmål om framdriften. Vi ba Gassnova gå gjennom dette, og det var kjent før vi la fram saken for Stortinget, sier Stoltenberg. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy