Nytt EU-forslag

Vil ikke berge EUs krisebanker

Liker det ikke, men konsentrerer seg om noe annet nå: Sigbjørn Johnsen. Foto: Thomas Vermes
Liker det ikke, men konsentrerer seg om noe annet nå: Sigbjørn Johnsen. Foto: Thomas Vermes

Sigbjørn Johnsen liker ikke forslaget om at det norske bankgarantifondet skal trå til ved bank-kollaps i EU. Men han gjør ikke så mye med det nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke meldte ABC Nyheter at EU-kommisjonen går inn for å pålegge også det norske bankgarantifondet å punge ut ved bankkonkurser i Hellas, Spania, Irland eller andre kriserammede EU-land.

Les: Vil ha Norge til å redde EUs krisebanker

Forslaget har hittil vært ukjent i norsk offentlighet, og kommer på toppen av det EU allerede har vedtatt.

På grunn av EØS-avtalen må Norge redusere beløpet norske innskytere er garantert å få tilbake dersom en bank går konkurs, fra to millioner kroner til 800.000 kroner.

Les: EU svekker norsk bankgaranti

Sigbjørn Johnsen imot

Finansdepartementets politiske ledelse forholdt seg taus på spørsmål fra ABC Nyheter om Norge har synspunkter på dette nye forslaget, og om myndighetene har foretatt seg noe overfor EU i diskusjonen om en slik endring.

Nå toner finansminister Sigbjørn Johnsen flagg.

- Forslaget om at sikringsordninger i et land skal kunne låne fra andre lands ordninger har mange betenkelige sider, blant annet at risiko i et lands banksystem i en viss grad overføres til andre land.

Det skriver Johnsen på spørsmål fra Fremskrittpartiets finanspolitiske talsmann på Stortinget, Ulf Leirstein.

Leirstein vil ha engasjement

Med henvisning til ABC Nyheters artikkel maner Leirstein finansministeren til å aktivisere seg mot et slikt forslag i EU.

Det har den svenske Riksdagen allerede gjort. Men den norske regjeringen, som en rekke ganger har vært kritisert for å komme for sent inn med sine synspunkter når EU forbereder nytt lovverk, ser ikke ut til å ha hastverk i denne nye saken.

- I lys av at dette er omstridt i EU, er det er langt fra sikkert at forslaget vil bli vedtatt. Mitt hovedfokus nå vil derfor fortsatt være å arbeide for å opprettholde den norske deknings­grensen på 2 millioner kroner per innskyter per bank, skriver Johnsen til Frps finanspolitiker.

Personvernpolicy