Giskes stol sto tom under nobelseremonien

Stolen til næringsminister Trond Giske (bildet) sto også tom under nobelseremonien for kinesiske Liu Xiaobo sist fredag.
Stolen til næringsminister Trond Giske (bildet) sto også tom under nobelseremonien for kinesiske Liu Xiaobo sist fredag.

Stolen til næringsminister Trond Giske (Ap) sto også tom under nobelseremonien for kinesiske Liu Xiaobo sist fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stortinget mener mange at dette kan tolkes som et forsonende signal til Kina, skriver VG.

Kina jobbet i ukevis før seremonien for at færrest mulig ambassader skulle være til stede. Det siste året har Giske lagt ned mye tid på å pleie forholdet til Kina. Men dagen da prisen skulle deles ut i Oslo rådhus, meldte Giske sykdomsforfall, både til statsråd på Slottet og til nobelseremonien.

– Det var ikke nødvendigvis en ulempe for Norge at han ikke var der. Jeg tar for gitt at Kina holdt god oversikt over hvem som var til stede under seremonien, og ikke minst hvem som ikke var der, sier Øyvind Korsberg (Frp), som er første visepresident i Stortinget.

Korsberg håper at næringsministerens fravær kan gjøre det lettere å få til en rask reparasjon av forholdet til Kina. Han håper også at kineserne raskere vender tilhake til forhandlingsbordet om en frihandelsavtale mellom Kina og Norge.

– Kina er en økonomisk og teknologisk stormakt som det er svært viktig for Norge å forholde seg til. Det vil være mindre heldig om fredsprisen bidrar til å gjøre dette forholdet vanskelig, sier Korsberg.

Verken Trond Giske eller andre i den politiske ledelsen i Nærings- og handelsdepartementet har villet kommentere saken, skriver VG. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy