Snøværet og kaoset i Europa fortsetter

Tusener av passasjerer måtte overnatte på Zaventem-flyplassen i Belgia fordi flyene deres ikke kunne lande i London på grunn av snøværet. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX.
Tusener av passasjerer måtte overnatte på Zaventem-flyplassen i Belgia fordi flyene deres ikke kunne lande i London på grunn av snøværet. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX.

Snø og kulde skapte kaos i trafikken både til lands og i luften over store deler av Nord-Europa på en av årets travleste reisehelger lørdag, og det blir ikke noe bedre søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavtrykket som har dumpet store mengder snø over Storbritannia de siste dagene, ventes søndag å forflytte seg sørøstover og blant annet lamme flyplassene rundt Paris.

Lørdag var de vestlige delene av Storbritannia, Nord-Irland og Skottland hardt rammet av snøvær og rekordlave temperaturer.

I London og enkelte steder i sør falt det opp til 20 centimeter snø, mens temperaturen sank til 17 kuldegrader i Norwich, nord for London.

Søndag ventes det isete veier og fortauer etter at snøstormene lørdag har gitt seg. Meteorologene sier at snøværet vil gi seg i Sør-England, men fortsette i det nordøstlige England og Skottland.

Heathrow stengt

I London er Heathrow-flyplassen stengt til søndag formiddag, og både Gatwick og Luton var også stengt i lange perioder lørdag, i tillegg til Birmingham og Southampton, mens rullebanene ble ryddet for snø.

British Airways og EasyJet innstilte de fleste av sine flyginger til og fra Storbritannia.

Blant dem som ble sittende fast i seks timer på Heathrow, var sangeren Lily Allen som sendte stadig mer krakilske Twitter-meldinger mens hun prøvde å komme seg på et fly.

Også Eurostar-toget gjennom Kanaltunnelen til det europeiske fastlandet var rammet. Togene brukte en time mer på reisen enn normalt til Paris og Brussel.

Tysk kaos

I Tyskland var det særlig fløyplassen i Frankfurt som ble rammet. 170 flyginger ble innstilt lørdag og 560 fredag, selv om rullebanene åpnet igjen lørdag formiddag.

Lufthansa anbefalte reisende å toget og opplyste at flybilletter ville kunne brukes på jernbanen. Men Deutsche Bahn advarte om forsinkelser og kansellerte tog på grunn av snøen.

Også på flyplassene i München og Berlin ble mange flyavganger kansellert lørdag på grunn av snøen.

Natt på flyplassen

På Amsterdams Schiphol-flyplass måtte 3.000 mennesker overnatte, og i Brussel var 4.000 passasjerer strandet natt til søndag etter at flyene deres fra andre steder i verden ikke kunne lande i London og ble omdirigert.

Mange av passasjerene fra Kina, Sør-Korea og Kuwait hadde ikke visum til Belgia og kunne derfor ikke forlate transitthallen, der Røde Kors og brannvesenet måtte stille opp med mat og feltsenger.

I Budapest ble også flyplassen stengt i mange timer på grunn av mye snø, og også i Italia sto tog stille og flyplasser ble stengt. I Firenze falt det 20 centimeter snø.

I Sverige var det mange ulykker og utforkjøringer over store deler av landet på grunn av snø og hålke. I Skåne hadde politiet i løpet av lørdag registrert 40 trafikkulykker, mens det i Stockholm ble notert 23. (©NTB)

Personvernpolicy