USA med negativ karakteristikk av StatoilHydro

USAs tidligere ambassadør i Norge Benson K. Whitney rapporterte hjem om «voksesmerter» for StatoilHydro. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
USAs tidligere ambassadør i Norge Benson K. Whitney rapporterte hjem om «voksesmerter» for StatoilHydro. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

USAs ambassadør i Oslo mente at StatoilHydro hadde store voksesmerter etter fusjonen, viser nye WikiLeaks-lekkasjer av amerikansk diplomatpost som Aftenposten melder om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en vurdering som ble laget av ambassadør Benson Whitney i 2008, skriver han at StatoilHydro hadde store internasjonale ambisjoner, men at selskapet risikerte å spre seg for tynt.

Han viser til at selskapet fortsatte sine operasjoner i Iran, samtidig som det hadde kastet sine øyne på Stockman-feltet i Russland, Det kaspiske hav, Mexicogolfen, Alaska og oljesand i Canada.

Han mente at kjernevirksomheten på norsk sokkel ble nedprioritert og at Snøhvit-feltet ville bli skadelidende.

Etter alt å dømme var ambassadørens kilder først og fremst konkurrerende amerikanske selskapet, men også personer sentralt i StatoilHydro.

De amerikanske kildene mente ifølge notatet at fusjonen avdekket en «sjokkerende mangel på teknisk og finansiell ekspertise» fra regjeringens side, og at selskapet led under mangel på konkurranse.

I de fortrolige samtalene med ambassadøren avviste StatoilHydro-lederne miljøminister Erik Solheims kritikk av oljesandprosjektet. De sa at prosjektet var god business og at eierskapsinteressene burde holdes atskilt fra politikk.

. Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil er tilbakeholdende med kommentarer.

– Men vår vurdering er at fusjonen har vært meget vellykket. Vi driver blant annet 10 milliarder kroner billigere enn før fusjonen, sier han.

Han forstår heller ikke kritikken mot regjeringens angivelige mangel på kompetanse om oljebransjen.

– Vårt syn er at staten er en meget kompetent eier, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy