Fylkesmann Sponheim vil ha statlig luftavgift

Fylkesmann Lars Sponheim vil ha ekstra luft-avgift på dager med sterkt luftforurensning. Foto: scanpix
Fylkesmann Lars Sponheim vil ha ekstra luft-avgift på dager med sterkt luftforurensning. Foto: scanpix

Fylkesmann Lars Sponheim ber regjeringen gi Statens vegvesen lov til å mangedoble bompengesatsene på dager med stor luftforurensning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi roper et voldsomt høyt varsku. Bergen har opplevd en dramatisk økning av forurensede dager, og værmeldingene viser at vi kan få en ny langvarig kuldeperiode. Når liv og helse står på spill, har vi plikt til å gjøre noe, sier fylkesmann i Hordaland Lars Sponheim til Bergens Tidende.

Sammen med fylkeslege Helga Arianson har han skrevet brev til helseministeren, samferdselsministeren og miljøministeren. Der ber de om at det settes fortgang i lovarbeidet som skal gi muligheter til å begrense trafikken på dager med helseskadelig forurensning.

Det eneste tiltaket kommunene har fått adgang til å innføre så langt, er mulighet til å innføre par- og oddetallskjøring, noe som betyr at halve bilparken får kjøreforbud annenhver dag. Det mener Sponheim er en dårlig ordning.

– Det er en avvisning basert helt på lottoprinsippet. Dessuten innebærer det svært mye byråkrati, blant annet må man ha et apparat på plass for å gi dispensasjoner, sier Sponheim.

Om sitt alternative forslag om å få muligheten til å øke avgiftene midlertidig og på kort varsel sier den tidligere Venstre-lederen:

– Da bruker vi prismekanismen og systemet som allerede er der. Det er enkelt, ubyråkratisk og kan innføres på kort varsel. De som må kjøre, vil ta seg råd til det. Andre vil finne andre løsninger.

Han understreker at det ikke er rushtidsavgift han foreslår, men et akuttiltak på dager der luften er farlig forurenset. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden