- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (foto: Scanpix).
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (foto: Scanpix).

Æraen med ekstremt lave renter går mot slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Fremtidsøkonomikalkulator
Med denne kalkulatoren kan du blant annet se hvordan spådommer om den økonomiske utviklingen vil slå ut for deg i de nærmeste årene.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Norges Bank valgte som ventet å holde renten i ro på 2,0 prosent på dagens rentemøte.

Men det kan se ut til at æraen med ekstremt lave renter kan være i ferd med å gå mot slutten, etter at visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i dagens pressemelding sa at renten ikke skal holdes lav for lenge.

Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea virker banken mer bekymret for effekten ved å holde lav rente lenge, blant annet ved at Norges Bank til en viss grad uttrykte bekymring over boligprisveksten i dagens pressemelding.

Les også: - Mer bekymret for effektene av lav rente

- Er dere bekymret over effektene av lav rente lenge?

- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte, sier Qvigstad til DN.no.

- Det er viktig at de som foretar investeringer med lang tidshorisont tar hensyn til hvor renten kommer til å ligge, og ikke der den ligger nå, utdyper han.

Følger boligmarkedet tett

Ifølge begrunnelsen for rentebeslutningen viser eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk steg boligprisene med 6,5 prosent fra november ifjor til november i år

- Vi følger nøye med på boligmarkedet. Hvis prisene øker vil folks formue øke, og presset i norsk økonomi kan også øke, sier han.

Qvigstad peker, som sentralbanksjef Svein Gjedrem har gjort mange ganger før han, på problemene skattefordelen knyttet til rentekostnader fører til.

- Det er en grunnleggende ubalanse i boligmarkedet gjennom skattesystemet, sier han.

Flere hensyn

Det gjør vondt verre, spesielt i dagens situasjon der sentralbanken i stor grad er presset til å holde rentene nede på nivå med handelspartnerne, for å unngå at kronen styrker seg for mye.

- Når den innenlandske etterspørselen øker, øker også etterspørselen etter varer og tjenester fra utlandet. Det reguleres av konkurranseevnen. Men bolig kjøper man stort sett bare i Norge, og når den grunnleggende prisstrukturen ikke er nøytral er det en potensiell ubalanse i boligmarkedet, som tas hensyn til i rentesettingen, sier han.

På tross av at boligprisveksten nevnes som et poeng i rentebeslutningen, mener Qvigstad at utviklingen har vært som Norges Bank har sett for seg.

Han vil ikke gå med på at tonen i dagens pressemelding er mer haukeaktig enn ventet, det vil si at Norges Bank har signalisert en raskere renteoppgang.

- Når det gjelder formuleringen i pressemeldingen reflekterer det den faktiske diskusjonen i hovedstyret. Vi så det ikke som et alternativ å heve renten på dette møtet, sier Qvigstad.

Les også:

- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte

Kronehopp etter rentedom

Finansministeren advarer norske husholdninger

Personvernpolicy