Island frikjent for bank-tap

Phuuu. Islendingene kan puste lettet ut i hvert fall på ett krav etter bank-kollapsen. Foto: Thomas Vermes
Phuuu. Islendingene kan puste lettet ut i hvert fall på ett krav etter bank-kollapsen. Foto: Thomas Vermes

Europeiske banker må finne seg i å tape 690 milliarder kroner på bank-kollapsen i Island, besluttet ESA i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EFTAs overvåkingsorgan ESA besluttet i dag å frikjenne Island fra gigantiske krav etter konkursen i landets tre største banker i oktober 2008.

En rekke utenlandske banker hadde ytt store lån til Landsbanki, Glitnir og Kautphing, som gikk overende da det islandske finans-korthuset falt sammen.

De klaget inn til ESA over at de var prioritert bak innskyterne i disse bankene, når erstatninger skal gis fra konkursboene.

- Avgjørende betydning

I 2008 var utenlandske bankers utestående beløp i disse tre islandske bankene på hele 13.600 milliarder islandske kroner, tilsvarende 690 milliarder norske kroner.

- Denne konklusjonen er av avgjørende betydning når det gjelder fordeling av midler fra konkursboene til de tre bankene, og restruktureringen av det islandske banksystemet.

Det sier ESA-president Per Sanderud i en kommentar til avgjørelsen.

Godtar unntakslov

ESA avviste i dag sju forskjellige klager på gjennomføringen av unntaksloven Island innførte etter sammenbruddet i sitt finansvesen.

En av klagene gjaldt altså prioriteringen i køen av utestående fordringer. Innskyterne i datterselskapet, nettbanken Icesave, går som ABC Nyheter har meldt, skal ha erstatning.

ESA mener at innskytere har større behov for beskyttelse enn andre kreditorer ved konkurser i banker.

Overvåkingsorganet mener at unntaksloven ikke bryter med EØS-avtalens Artikkel 40 om fri flyt av kapital. Og om den hadde gjort det, ville loven likevel være berettiget ut fra situasjonen i landet.

Koblingen til Icesave

Hadde de europeiske bankene fått rett, kunne det fått dramatiske følger for den islandske stat.

Fra før har de mer enn nok trøbbel med å betale Storbritannia og Nederland erstatning for tapene deres innbyggere hadde på innskudd i Icesave.

Les alt om Icesave her.

Hadde de europeiske bankene blitt likestilt med innskyterne i å forsyne seg av det ikke ubetydelige konkursboet, ville det blitt mindre igjen i erstatninger til Nederland og Storbritannia.

Etter hva ABC Nyheter forstår, ville kravet mot den islandske stat i Icesave-saken dermed øke tilsvarende.

Men slår ned på nye banker

Men alt er ikke fryd og gammen for Island etter dagens møte i ESA. I en annen avgjørelse slår overvåkingsorganet fast at måten det nye bankvesenet ble opprettet på, er ulovlig.

ESA vil nå reise sak mot statstøtten som ble ytt ved opprettelsen av de tre nye bankene Islandsbanki, Arion and NBI (Landsbankinn) da de gamle gikk overende.

ESA-president Sanderud fastslår at ESA aksepterer de alvorlige tilstandene som oppsto i 2008 og 2009, og at inngrep fra staten var nødvendig.

- Imidlertid må ESA vurdere hvorvidt statsstøtten som ble git bankene oppfyller hver enkelt banks situasjon uten å innføre unødvendig forstyrrelse av konkurransen, legger Sanderud til.

Problemet er at Island ennå ikke har notifisert detaljene i disse prosessene slik at ESA og utenlandske konkurrenter av islendingene kan vurdere om det har skjedd brudd på EUs regler.


Personvernpolicy