Aftenposten kritisert for Hagen-kronikkk

Aftenposten fikk tirsdag kritikk i Pressens faglige utvalg for å ha publisert en kronikk der Carl I. Hagen (bildet) blant annet omtaler sin tidligere svigersønn som «drittsekk»
Aftenposten fikk tirsdag kritikk i Pressens faglige utvalg for å ha publisert en kronikk der Carl I. Hagen (bildet) blant annet omtaler sin tidligere svigersønn som «drittsekk»

Aftenposten fikk tirsdag kritikk i Pressens faglige utvalg for å ha publisert en kronikk der Carl I. Hagen blant annet omtaler sin tidligere svigersønn som «drittsekk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK ble felt mens Aftenposten fikk sterk kritikk av Pressens faglige utvalg (PFU) som en følge av TV-serien «Jentene på Toten».

Ifølge PFU var det hensyn til barn som til slutt veide tyngst.

- Begge fellelsene tar utgangspunkt i barnas interesser, i det som er en vanskelig familiekonflikt. Da skal pressen være forsiktig med å viderebring en slik sak, av hensyn til barna, sier Henrik Syse i Pressens Faglige Utvalg til VG Nett.

Kronikken i Aftenposten handlet om transpersoner, og den tidligere Frp-formannen Carl I Hagen trakk fram et eksempel fra sin familie. En av deltakerne i NRK-serien «Jentene på Toten» er Hagens tidligere svigersønn.

Svigersønnen – som er omtalt, men ikke navngitt – mener Aftenposten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til hvilke konsekvenser saken kan få for hans barn. Han mener kronikken har vært en belastning for barna fordi de indirekte blir identifisert, skriver Pressens faglige utvalg (PFU) i sin uttalelse.

Aftenposten avviste klagen, og henviser til at klageren selv har stått fram i flere medier, blant annet i den nevnte fjernsynsserien. Også konflikten i familien er omtalt tidligere.

På generelt grunnlag påpeker PFU at barn skal ha en særlig beskyttelse. De anerkjenner at kronikken hadde en viss offentlig interesse, og at Aftenposten hadde endret manuset av hensyn til barna. Utvalget mener likevel dette ikke var nok og konkluderte med at avisen har opptrådt kritikkverdig.

For NRKs del be de felt for ikke å ha tatt tilstrekkelig hensyn til barna til en av deltakerne i «Jentene på Toten». Barnas mor klaget på at de indirekte ble identifisert. PFU mener NRK har brutt god presseskikk i saken.

- Begge sakene endte med fellelse, men for Aftenpostens del ble det formulert som sterk kritikk, sier Syse i PFU videre til VG Nett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden