- Vi har 60 prosjekter på gang

Trenden på sokkelen er mindre funn (foto: Scanpix).
Trenden på sokkelen er mindre funn (foto: Scanpix).

Statoil har mål om å opprettholde dagens produksjonsnivå til 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har 60 prosjekter på gang og har bare i år levert prosjektbeslutninger for 50 milliarder kroner, sier konserndirektør Øystein Michelsen som leder Undersøkelse og produksjonsavdelingen i Statoil på en pressekonferanse tirsdag.

Produksjonen på norsk sokkel ligger an til å falle de neste årene hvis ikke Statoil setter i gang nye prosjekter. Det må en kraftig vekst til for å opprettholde produksjonen, innrømmer Michelsen som avviser at norsk sokkel er i ferd med å bygges ned.

- Norsk sokkel er et formidabelt vekstområde, sa Michelsen som sier at Statoil har et mål om å holde produksjonen på norsk sokkel på dagens nivå fram mot 2020. Det skal blant annet nås ved å gjennomføre flere «fast-track»-utbygginger, hvor mindre funn gjennom standardisering og industrialisering skal settes i produksjon langt raskere enn før.

- I 2010 har vi modnet og med det overført om lag 500 millioner fat oljeekvivalenter fra det vi kaller potensielle ressurser og over i reservebanken vår, sier Michelsen.

Men gassen blir å utgjøre en stadig større del av produksjonen.

Nye prosjekter dette året

Michelsen trekker fram de tre nye feltene Morvin, Gjøa og Vega som er satt i produksjon i løpet av året. I tillegg er planen for utbygging og drift (PUD) av Gudrun-feltet godkjent. PUD for Valemon-feltet er også innlevert.

- Vi har også tatt investeringsbeslutning for utvikling av Njord Nordvestflanken, Smørbukk Nordøst og Kristin lavtrykksproduksjon. Sist, men ikke minst har vi tatt et viktig konseptvalg på Åsgard-feltet for økt utvinning med havbunns gasskompresjon for Mikkel-feltet og Midgard-forekomsten, sier Michelsen.

Små funn fremover

Trenden på sokkelen er mindre funn. Statoil utvikler derfor standardiserte løsninger som vil gi stordriftsfordeler og lønnsomhet i marginale feltutbygginger. Fremtiden bygger på standardiseringskonseptet fast track som er etablert for enkle havbunnsutbygginger

– Mindre funn knyttes til eksisterende infrastruktur, og ny teknologi gir økt utvinning. Dermed forlenges levetiden på flere felt, og vi får lønnsomhet også på små funn, sier Michelsen.

Luva og Dagny neste år

I 2011 vil Statoil fortsatt holde et høyt aktivitetsnivå. Det skal tas konseptvalg for Dagny og Luva, noe selskapet beskriver som spennende feltutbygginger.

De kommende årene vil vi i enda større grad fokusere på de små og standardiserte utbyggingene og økt utvinning på eksisterende felt, noe som henger nøye sammen. Vi vil blant annet jobbe videre med infrastrukturen i Snorre- og Sleipner-områdene. Dette mener vi vil gi oss store nye volumer fram mot 2040, sier Michelsen.

Statoil venter boring av rundt 25 letebrønner på norsk sokkel i 2011.

Her er Statoils skryteliste:

Høydepunkt norsk sokkel 2010

-Produksjonsstart på tre nye felt: Morvin i Norskehavet, Gjøa og Vega i Nordsjøen.

-Plan for utbygging og drift (PUD) levert for feltene Gudrun og Valemon i Nordsjøen.

-Investeringsbeslutning på 7 nye utbygginger.

-Konseptvalg for økt utvinning på Åsgard og Kristin i Norskehavet og Troll i Nordsjøen.

-Fast track er etablert som standard for enkle utbygginger.

Planlagte aktiviteter 2011

-Feltutbygging Gudrun og Valemon.

-Konseptvalg for feltene Dagny i Nordsjøen og Luva (dypt vann) i Norskehavet.

-Investeringsbeslutning for prosjektene Åsgard havbunns gasskompresjon og Troll kompresjon.

-Videre studier av muligheter for Snorre-feltet fram mot 2040.

-Borekampanje og videre studier på Snøhvit-feltet.

Les også på Dn.no:

Moody's bekymret for USA

Pass deg for disse arbeidsplassene

Passat får konkurranse

De beste speilrefleksene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden