Fortsetter i utskjelte Vitels spor

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Vi ønsker ikke å bli assosiert med Vitel, men vi er avhengige av forskuddsbetaling fra kundene, sier Max Kraft-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DN.no skrev tirsdag om det nystartede selskapet Max Kraft, som selger strømavtaler direkte fra Nord Pool til privatkunder.

Max Kraft, som tilbyr billig strøm, er startet opp på restene av det utskjelte kraftselskapet Vitel, som Forbrukerombudet i en rekke tilfeller har uttalt seg sterkt kritisk til.

Vitel reklamerte lenge med de billigste tilbudene på strøm i landet. Senere gikk selskapet konkurs og måtte sende 23.000 kunder som hadde betalt på forskudd, på dør. I etterkant har det vært mye bråk rundt strømleverandøren, som fortsatte å sende ut regninger for forskuddsbetaling av strøm som de ikke kunne levere, skyhøye sluttfakturaer - og ikke minst truet med inkasso om kundene ikke betalte.

Les også: Trippel-sjokk for prisbevisste strømkunder

Samme betingelser

Max Kraft har altså nå kjøpt opp Vitels gamle systemer, og fått med seg noen av deres ansatte, skriver Europower.

Men Max Kraft vil ikke bli assosiert med Vitel.

- Vi ønsker ikke å bli assosiert med Vitel. Men vi er avhengige av forskuddsbetaling fra kundene for å dekke våre garantikrav mot Nord Pool og Statnett. Vi har ikke noe stort energiselskap med egen produksjon og fri kreditt i ryggen, sier Martin Gustafsson som leder Maxkraft, til Europower.

Men kjøpsbetingelsen og faktureringsrutinene i Maxkraft er ifølge Europower nøyaktig de samme som det Vitel hadde. Også her må du betale for strømmen på forhånd. Forbrukerombudet advarer mot kraftavtaler hvor kundene betaler inn på forskudd.

Flere i samme sfære

Da Vitel måtte ut av kraftmarkedet i februar, tok Gustafsson kontakt. Dermed fikk han kjøpt kundesystemer og annen dyr programvare for en billig penge. For litt under en million kroner fikk han også med seg tre kundebehandlere og to selgere fra Vitel.

En av de to selgerne er Stian Nøstdahl, som er broren til Vitel-gründer Glenn Nøstdahl. En annen Vitel-gründer, Raymond Henriksen, har hjulpet Martin Gustafsson med å starte opp Maxkraft, ettersom svenske Gustafsson ikke hadde startet noe aksjeselskap i Norge tidligere. Det er i følge Gustafsson derfor Raymond Henriksen står som stifter av Maxkraft hos Brønnøysundregistrene.

Går for bedriftene

Gustafsson ønsker ikke å gå på den samme økonomiske smellen som Vitel gjorde sist vinter.

– De hadde dårlig likviditetsstyring, og hadde satset for mye på privatkunder. Vi ønsker å rette oss inn mot små og mellomstore bedrifter hvor risikoen er mindre, og for dem er forskuddsbetalinger som regel ikke noe problem, sier han til Europower.

Det samme sa Vitel da de startet opp sin virksomhet for noen år siden. Da de kastet inn håndkleet sist vinter var 80 prosent av kundene private, skriver Europower.

Roper varsko

Forbrukerombudet misliker kraftavtaler hvor kundene betaler inn på forskudd.

- Generelt er vårt råd at vi advarer mot dette, sier Brit Røthe hos Forbrukerombudet til Dagens Næringsliv tirsdag.

Bakgrunnen er særlig den såkalte Vitel-saken. Strømleverandøren Vitel måtte legge ned driften under de rekordhøye strømprisene sist februar. Selskapet lovte tilbakebetaling av forskudd per august, men tvister om dette pågår ennå.

- Store forskudd er et usikret lån fra deg som kunde til selskapet. Skal du yte slike lån, bør du kjenne selskapet godt, skrev forbrukermyndighetene om denne saken.

Les også:

Risikerer å måtte rive

Hodejegerens beste karrieretips

Moody's bekymret for USA

Personvernpolicy