Nav regner med flere ledige

NAV-direktør Joakim Lystad (foto: Scanpix).
NAV-direktør Joakim Lystad (foto: Scanpix).

Arbeidsledigheten kan øke med 10.000 personer de neste to årene. Høyere etterspørsel etter arbeidskraft er ikke nok til å forhindre flere ledige, viser en ny prognose fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mange bedrifter har ledig kapasitet. Vi tror derfor at til tross for bedre tider i norsk økonomi, vil mange bedrifter kunne produsere flere varer og tjenester med det antall ansatte de har i dag, sier Nav-direktør Joakim Lystad.

Nav venter at ledigheten vil øke med 5.000 til neste år og 5.000 i 2012. I snitt vil 85.000 personer være registrert hos Nav som helt arbeidsledige i 2012. Det tilsvarer en ledighet på 3,2 prosent. Til sammenligning blir ledigheten i år på 2,9 prosent.

Les : Stabil arbeidsledighet

Høy innvandring

Lave renter, vekst i boligprisene og flere innbyggere kan gi bedre tider for bygg og anlegg de neste to årene. Deler av industrien kan også oppleve bedring. Økte oljeinvesteringer og økt kraftproduksjon vil bety økt produksjon for leverandørindustrien og industri knyttet opp mot kraftforsyning.

Les: Ledigheten litt opp

I motsatt retning kan aktiviteten i norsk eksportindustri bli berørt av økonomiske innstramninger i mange europeiske land.

Høy innvandring til Norge, en nettoinnvandring på 33.500 personer så langt i år, er nesten på nivå med rekordåret 2008. Polakkene topper lista etterfulgt av litauere, og Nav regner med at utviklingen vil fortsette.

Kalkulator: Beregn hva du har rett til i dagpenger

– Situasjonen på arbeidsmarkedet er betydelig bedre her enn i mange andre europeiske land, og det gjør Norge til et attraktivt land å søke jobb i, sier Lystad.

Usikker

Den økonomiske situasjonen i Europa er svært usikker. To tredeler av norsk eksport går til europeiske land. Lavere etterspørsel etter varer og tjenester i Europa og internasjonalt vil føre til dårligere tider for norske eksportbedrifter.

Les: - Sliter med å komme seg tilbake i jobb

– Vi regner med en lavere vekst i internasjonal økonomi til neste år, men hvis situasjonen blir verre enn ventet, vil det føre til høyere ledighet i Norge enn det vi har beregnet, sier Lystad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden