Pilene peker rett opp

Sentralbanksjef Svein Gjedrem
Sentralbanksjef Svein Gjedrem

Sentralbankens viktigste rentemåler viser kraftig vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk er en indikator som har vist seg å ha stor innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten.

I årets fjerde regionale nettverk kommer det frem at produksjonen fortsatte å øke markert utover høsten, men det er likevel tegn til at veksten vil avta noe det neste halve året.

- Nettverket er sterkt, og tyder på at veksten i norsk økonomi tar seg opp. Det var nok noe sterkere enn Norges Bank hadde ventet, og indikerer en BNP-vekst i fjerde kvartal på 3,5 prosent sammenlignet med samme periode ifjor, sier seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken til DN.no.

Hun fremhever i tillegg at investeringene også viser moderat vekst.

- Så der peker også pilene opp, sier hun.

Kan bety tidligere rentehopp

At veksten har tatt seg kraftig opp kan bety at Norges Bank vil sette opp renten raskere. Samleindeksen viste et nivå på 1,82 for de tre siste månedene, mot 1,64 i september.

Ifølge seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets bør nettverket vise en samleindeks for produksjonen rundt 1,7 for å være på linje med Norges Banks anslag.

Dermed er dagens indeks høyere enn Norges Bank hadde sett for seg, og trekker i retning av tidligere rentehevinger.

På den andre siden ligger forventningsindeksen på 1,55 for de neste seks månedene. I følge Boye blir det imidlertid lagt mindre vekst på denne indeksen, fordi nettverket svært ofte har tatt feil i sine forventninger.

Wolden Bache gjør imidlertid ikke noe med sine renteprognoser, og holder en knapp på én renteheving i juni og én neste høst.

Inflasjonstall trekker nedEn av grunnene til at Handelsbanken ikke gjør noe med sine prognoser, er at ferske inflasjonstall var svakere enn ventet.

Les også: Prisene stiger

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), som er Norges Banks foretrukne mål på inflasjonen var på én prosent, og er dermed uendret fra oktober 2010.

- Dette var andre måned på rad at KPI-JAE kom inn lavere enn Norges Bank ventet, og det er et argument for at Norges Bank vil utsette rentehevingene, sier analytiker Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Eksport og olje

Oppgangen var også relativt markert i eksportindustrien, oljeleverandørnæringen, bygg og anlegg og næringslivsrettet tjenesteyting. I varehandelen og hjemmemarkedsindustrien var veksten mer moderat.

- Kontaktene i nettverket – både i privat og offentlige sektor – planlegger høyere investeringer det nærmeste året. Andelen bedrifter som melder om kapasitetsproblemer er økende, og nærmer seg sitt gjennomsnittlige nivå. Det er likevel relativt få kontakter som rapporterer at det er vanskelig å få tilgang på kvalifisert arbeidskraft, skriver Norges Bank i en melding.

Sysselsettingen har steget noe mer enn kontaktene så for seg i forrige runde. Det ventes ytterligere oppgang i sysselsettingen fremover, særlig innen tjenesteyting.

302 kontaktbedrifter har rapportert denne gangen. Intervjuene ble gjennomført i november.

Les også:

Boom-barometeret som kan gi rentehopp

- De er svært sårbare

- Det kan brått tørke inn

Prisene stiger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden