WikiLeaks-avhoppere starter nytt nettsted

Daniel Schmitt var tidligere talsmann for Wikileaks. Han forlot Wikileaks etter at han selv hevder å ha blitt presset ut av Julian Assange. Det er ikke kjent om Scmitt er en av Openleaks grunnleggere. (Foto: Scanpix)
Daniel Schmitt var tidligere talsmann for Wikileaks. Han forlot Wikileaks etter at han selv hevder å ha blitt presset ut av Julian Assange. Det er ikke kjent om Scmitt er en av Openleaks grunnleggere. (Foto: Scanpix)

Flere tidligere WikiLeaks-medarbeidere har vendt ryggen til grunnleggeren Julian Assange og planlegger nå å starte et rivaliserende nettsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nøkkelpersoner har hoppet av i protest mot den kontroversielle lederen Julian Assange, skriver Dagens Nyheter.

Den nye tjenesten har vært forberedt lenge og mandag lanseres Openleaks, også det et nettsted for varslere og lekkasjer.

– Vårt langsiktige mål er å bygge en sterk og transparent plattform til støtte for varslere, både teknisk og politisk, og samtidig oppmuntre andre til å starte lignende prosjekter, sier en av mennene bak prosjektet, som ønsker å være anonym.

Les også: Slik opererer Wiki-aktivistene

– På kort sikt handler det om å få den tekniske infrastrukturen ferdig og sørge for at organisasjonen fortsetter å være demokratisk styrt av alle medlemmer, ikke begrenset til en gruppe eller en enkelt person, sier kilden.

Flere av dem som var med på å starte opp WikiLeaks har tidligere markert sin misnøye med Julian Assange, som de mener er for egenrådig.

Les også: Nettsiden til den svenske regjeringen kapret

En av disse er Daniel Scmitt, som i et intervju med tyske Der Spiegel fortalte hvordan Julian Assange presset ham ut av Wikileaks. Det er ukjent om Schmitt er med på Openleaks-prosjektet.

Assange sitter varetektsfengslet i London, anklaget for seksuelle overgrep i Sverige, og flere tidligere medarbeidere misliker sterkt måten han har håndtert saken på.

Assange har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse WikiLeaks fra å offentliggjort flere hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Folkene bak Openleaks understreker at de har samme mål som WikiLeaks.

– De to virksomhetene ligner hverandre i den forstand at begge fokuserer på å gjøre det mulig for varslere å anonymt kunne bringe informasjon ut til allmennheten, sier en av dem som står bak det nye nettstedet.

(©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden