Kan gjøre kule på utskjelt investering

Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (foto: Scanpix)
Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (foto: Scanpix)

Oljefondsjef Yngve Slyngstad er blitt sterkere i troen på investeringen få ville fondet skulle gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondsjef Yngve Slyngstad tror at oljefondet vil tjene godt på sine investeringer i europeisk statsgjeld.

- I år blir man kompensert for mer enn risikoen som ligger der, så vi vil si at vi er mer komfortable enn vi var for et år siden, sier Slyngstad i et intervju med Bloomberg TV.

Det norske oljefondet er blant dem som har gått motstrøms og satt penger på det andre mener er en risikabel investering, nemlig kjøp av statsgjeld i de mest utsatte landene i Europa.

Oljefondet har spesielt fått kritikk for å ha beholdt sin eksponering mot den greske statsgjelden, men har så langt ikke fått noen smell.

Sunt og sterkt

Ved nyttår var oljefondets beholdning av greske statsobligasjoner på 9,3 milliarder kroner. Lite tyder på at beholdningen er blitt mindre.

- Jeg tror at statsobligasjonsmarkedet i Europa kommer til å være sterkt og sunt fremover, sier Slyngstad.

Oljefondet kuttet sin eksponering mot statsgjeld fra PIGS-landene ifjor, men startet opp igjen kjøpene i tredje kvartal. I slutten av september sto spansk statsgjeld for den syvende største beholdningen av statsgjeld i oljefondet, ifølge Bloomberg.

I mai fikk Hellas sin krisepakke, mens Irland godtok å motta krisehjelp fra EU og IMF i slutten av november. Frykten for smitte til de Portugal og Spania, som også har vært svært utsatt, førte til at den europeiske sentralbanken bestemte seg for å forlenge kriselikviditeten til markedene.

En god jobb i en vanskelig situasjon

- Politikerne har gjort en ganske god jobb med å håndtere en veldig vanskelig situasjon i 2010. Vi er sikre på at politikerne kommer til å fortsette å gjøre den nødvendige jobben for å stabilisere markedet, sier Slyngstad.

60,4 prosent av oljefondets investeringer i september var i Europa, opp fra 59,6 prosent i juni. Oljefondet hadde 1.150 milliarder kroner i obligasjoner.

- Vi har så mye som 800 milliarder kroner i det europeiske obligasjonsmarkedet, så vi har en gigantisk andel i det markedet, sier han.

Slyngstad sier til Bloomberg at oljefondet nå kommer til å kjøpe kinesiske og indiske statsobligasjoner, for å bli mer eksponert mot veksten som skjer i disse landene.

Ved utgangen av 2009 eide oljefondet obligasjoner for 381 millioner kroner i Kina, der 240 millioner var i kinesisk statsgjeld.

Les også:

- En risikabel strategi

Aksjesmell for oljefondet

Oljefondet får elendig betalt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden