Halve Norge kjøper ny mobil i år

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

I år vil det selges omtrent 2,2 millioner mobiltelefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år vil annenhver nordmann kjøpe seg mobiltelefon, skriver Dagens Næringsliv.

Tidligere i år forventet Elektronikkbransjen en salgsnedgang i 2010 på fem prosent for mobiltelefoner - til 2,2 millioner enheter. Nå er prognosene endret.

- Det går mot rekordsalg. Vår prognose er nå et salg på 2,4 millioner mobiltelefoner. I gjennomsnitt skifter nordmenn en telefon annethvert år. Ungdommen er de ivrigste mobilkjøperne. Personer i alderen 16 til 23 år skifter mobiltelefoner i gjennomsnitt hver niende måned, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen til DN.

Smartere telefonsalg

Ifjor utgjorde verdien av det norske mobiltelefonsalget fem milliarder kroner. I år kan verdien bli høyere fordi folk kjøpere dyrere og mer avanserte produkter som smarttelefonene Apple Iphone, HTC Desire, Samsung Galaxy, Nokia N8 og Sony Ericsson Xperia. Eksempelvis koster den dyreste Iphone4-modellen rundt 5800 kroner.

- Salgsandelen av smarttelefoner vil i år øke fra 30 prosent ifjor til 50 prosent i år. Verdien av mobilsalget før subsidier vil i år bli høyere enn i 2009, sier Andersen til DN.

November og desember utgjør vanligvis 30 prosent av årets totale mobilsalg.

Én vinner og én taper

I det norske mobiltelefonmarkedet er det to vinnere; Apple, som gikk inn i mobilmarkedet i 2007 med Iphone. Den store taperen er Nokia.

For over fem år siden dominerte Nokia det norske markedet og hadde en markedsandel på over 50 prosent. Salget av Nokia-telefoner har i Norge som i mange andre land falt drastisk, blant annet på grunn av at konkurrenter har kommet med mer tiltrekkende smarttelefoner.

Les også:

Dobbel venting med feil mobil

Hackergruppen «Anonymous» stoppet Visa

Fjerner alt du hater ved PC'en

Microsoft skifter side