- De er svært sårbare hvis det smeller

Skremt: Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte i sin siste pressekonferanse i dag mot husholdningenes høye lån (foto: Scanpix).
Skremt: Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte i sin siste pressekonferanse i dag mot husholdningenes høye lån (foto: Scanpix).

Sentralbanksjef Svein Gjedrem lurer på hvordan det vil gå med norske husholdninger hvis det smeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor stort lån dekker dette terminbeløpet
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Rente- og lønnsendring
Kalkulatoren viser hvilken effekt rente- og lønnsendringer har på den disponible inntekten din.

1995 var gjelden til norske bedrifter og husholdninger like stor som Norges brutto nasjonalprodukt. I dag, 15 år senere, er den dobbelt så høy som BNP.

Det bekymrer sentralbanksjef Svein Gjedrem.

- Husholdningene har lånt svært mye, og det kan se ut til å øke fremover også, sier han.

Har for høy gjeld

I dagens ferske rapport om finansiell stabilitet, en rapport Norges Bank kommer med to ganger i året, kommer det frem at høy gjeldsbelastning gjør norske husholdninger svært sårbare.

Gjedrem er redd for hva som kan skje dersom norsk økonomi blir utsatt for negative hendelser som slår inn på arbeidsledighet og inntekt.

- Hvis alt går bra kan dette gå greit. Men hvis det kommer negative hendelser som slår in, vil jeg si at husholdningene er sårbare, og at de har for høy gjeld, sier Gjedrem til DN.no.

Dette gjelder særlig hvis husholdningens likvide buffer er lav.

Femgangeren på gjelden

I Norge er husholdningenes formue rundt tre ganger så stor som utestående gjeld. Men formue og gjeld er svært skjevt fordelt mellom husholdningsgruppene.

- En tredjedel av gjelden faller på en gruppe husholdninger som har fem ganger så høy gjeld som inntekt, sier han.

- Husholdningene har lånt svært mye, og gjelden som andel i brutto gjeld sammenlignet med husholdningene i andre land, er høy, legger han til.

Ingen boble

Veksten i boligprisene har avtatt det siste året, men har økt noe igjen i høst. Boligprisøkningen i oktober var langt høyere enn det Norges Bank la til grunn i forrige pengepolitisk rapport.

- Boligprisene i Norge er svært høye, og med så høy formue i bolig er husholdningene sårbare hvis boligverdiene faller, sier Gjedrem, og legger til:

- Vi har ikke noen boble i den norske boligmarkedet i dag, i den form at mange kaster seg på. Men vi har generelt et svært høyt prisnivå på boliger i nroge, og vi er sårbare. Den norske økonomien og finansnæringen er sårbare i forhold til negative sjokk som demper selvtilliten i norske hushodninger, da vil vi kunne få store utslag.

I morgen kommer ferske boligmarkedstall. Følg med på DN.no!

Les også:

- Det kan brått tørke inn

Norges Bank er klar til å gripe inn

Mektig tilsynsleder advarer mot ny finanskrise

WikiLeaks retter blikket mt bankene

Personvernpolicy