- IPS er ikke en viktig del av pensjonreformen

Finansdepartementet, her representert ved Sigbjørn Johnsen, har ingen planer om å endre reglene for IPS (foto: Scanpix).
Finansdepartementet, her representert ved Sigbjørn Johnsen, har ingen planer om å endre reglene for IPS (foto: Scanpix).

Det strømmer ikke akkurat tårer ut av Finansdepartementet etter at bankene nå slutter å selge skattefavorisert pensjonssparing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 innførte den rødgrønne regjeringen Indviduell Pensjonssparing med skattefradrag som et ledd i forliket om pensjonsreformen.

Men entusiasmen for produktet har aldri vært til å ta og føle på, fra regjeringshold. En slik ordningen var oposisjonens krav, men innretningen ble langt dårligere enn ordningen den erstattet, IPA.

Blant annet kan man bare spare 15.000 i året, og skattefradraget er begrenset til 4.200 kroner (28 prosent), mens skatten ved uttak kan bli langt høyere.

Med endringene av skatteregler for pensjonister som regjeringen innfører neste år, blir lønnsomheten i IPS-ordningen enda mer usikker for sparerne.

Les også: Ny pensjonist-skatt kan torpedere pensjonsparing

Bankene gir opp

Som DN skrev i dag, skrinlegger nå de fleste tilbydere av IPS all aktiv markedsføring for produktet, rett og slett fordi produktet ikke er lønnsomt nok for sparerne.

Les saken: Stopper salget av IPS

Bankene og eksperter beskylder myndighetene for manglende iver etter å tilby vanlige sparere et skattefavorisert pensjonsprodukt som folk kan stole på at lønner seg.

Dermed faller ifølge dem privat sparing som en av stolpene som skal sikre folk tilfredsstillende pensjoner med den nye pensjonsreformen.

- Ikke viktig

Men i Finansdepartementet avvises alle antydninger om at regjeringen har laget et så dårlig pensjonsspareprodukt at folk ikke lokkes til privat sparing.

- Det er feil å si at IPS er en viktig del av pensjonsreformen. De viktige elementene i pensjonsreformen er bærekraftig finansiering av folketrygden og bedre insentiver til økt arbeid, blant annet gjennom endringer skattereglene for pensjonister, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet i en kommentar til DN.no.

Han mener målet nås i dag gjennom innføring av obligatorisk tjenestepensjon for alle ansatte, og mulighet for næringsdrivende å spare i tilsvarende ordninger.

Både opposisjonen og flere spareeksperter har tatt til orde for at IPS må gi samme skattefradrag på sparetidspunktet, som man må betale i skatt når man tar pengene ut igjen som pensjonist. Ordningen vil i dag gi 28 prosent skattefradrag, men for de fleste rundt 40 prosent skatt ved uttak.

Det kommer ikke på tale å innføre såkalt skattesymmetri, forteller Schjerva.

- Nei. Departementet har ingen planer om å endre IPS-ordningen på nåværende tidspunkt.

Vil ikke låse opp pengene

Selv om ekspertene advarte mot IPS fra første stund, blant annet fordi pengene blir låst frem til pensjonsalder, forsøkte annonserte bankene heftig for produktet i fjor og forfjor.

Les advarselen fra 2008: - Dette er bankenes nye strukturerte spareprodukt

Når nå bankene innser at produktet er dårlig, er det for sent å angre for dem som har satt penger i IPS - selv om sparingen etter alle solemerker kan bli direkte ulønnsom.

Finansdepartementet vil ikke endre reglene slik at folk kan få pengene ut igjen og heller spare å mer lønnsomme måter.

- Vi har ingen planer om å endre disse reglene. Dette er en skattefavorisert ordning, med skattemessig fradragsrett og skattekreditt underveis i pensjonssparingen. Hensikten er at sparingen skal gå til pensjon. Det tilsier at midlene skal være bundet og ikke skal kunne utbetales tidligere enn det som følger av avtalen, sier han.

Schjerva sier på vegne av Finansdepartementet at det ikke er behov for å gi folk et bedre insentiv til å spare til egen pensjon, enn det som allerede gis gjennom det nye pensjonssystemet.

- På bakgrunn av de endringene som gjennomføres i forbindelse med pensjonsreformen, ser vi ikke behov for å gjøre IPS mer gunstig, slår han fast.

Les også:

De smarte venter med å kjøpe Ipad

- Det ligner veldig på Hellas

Personvernpolicy