– Enighet om lånepakke til Irland

Det er oppnådd enighet om en internasjonal lånepakke til Irland, opplyser en diplomat som har deltatt i forhandlingene til nyhetsbyrået AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ti dager med intense forhandlinger er det enighet om en lånepakke til Irland på 85 milliarder euro.

Kriselånet skal vedtas på et ekstraordinært møte mellom finansministrene i eurosonen søndag.

Les også: 50.000 tok til gatene


– Planen er klar til å bli diskutert og vedtatt i dag, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

De 16 finansministrene i eurosonen møttes klokken 13 i Brussel for å bli enig om de siste detaljene i avtalen eksperter fra Kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) har forhandlet fram med den irske regjeringen.

Rente

Men et avgjørende punkt det gjenstår å komme til enighet om, er renten på milliardlånet til Irland. Irske medier meldte i helgen at Irland kan måtte komme til å betale så mye som 6,7 prosent i rente, betraktelig høyere enn de 5,2 prosentene Hellas betaler på sitt lån.

Senere søndag ettermiddag møtes alle de 27 finansministrene i EU, og det er ventet at alle slutter seg til avtalen.

EU-lederne vil ha landet lånepakken før børsene i Asia åpner tidlig mandag morgen. Også Sverige, Danmark og Storbritannia, som står utenfor eurosonen, har tilbudt seg å låne penger til Irland.

35 milliarder til banken

President i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso sa søndag at han håpet alle finansministrene vil støtte avtalen.

– Jeg håper det blir en enstemmig avtale om å støtte Irland, sa Barroso, ifølge avisen Financial Times.

Cirka 35 milliarder euro, rundt 285 milliarder kroner, av lånepakken skal brukes til å redde de irske bankene som står på randen av stupet.

Hindre spredning

Det er andre gang i år at et EU-land må hjelpes ut av finanskrisen med enorme støttetiltak. Det første landet var Hellas, som i mai mottok en kriselånpakke til en verdi av 110 milliarder euro. Det tilsvarer over 890 milliarder kroner etter dagens kurs.

Varigheten på lånet til Irland kan komme til å bli hele ni år, ifølge FT. Lånet til Hellas er på kun tre år.

Masseprotester

En meningsmåling i den irske avisen Sunday Independent viser at 57 prosent av de spurte mener kreditorene til de irske bankene bør tvinges til å bære noe av kostnadene ved å redde den kriserammede banksektoren.

Avtalen om lånepakken til Irland kom dagen etter at titusenvis av irer protesterte i Dublins gater mot regjeringens svært tøffe spareplan for å få ned budsjettunderskuddet.

Fireårsplanen som ble lagt from skal innebærer innsparinger på ti milliarder euro og skatteøkninger på fem milliarder euro.

– Har verktøyene

EU-lederne håper at de med lånepakken til Irland kan hindre at krisen sprer seg videre til Portugal, og i verste fall Spania.

Men tiltakene fra politikerne har til nå ikke beroliget finansmarkedene, og mange eksperter tror flere land vil måtte be om hjelp fra EUs stabiliseringsfond.

President i Kommisjonen Jose Manuel Barroso forsikrer om at EU har de nødvendige verktøyene for å håndtere krisen dersom den skulle spre seg ytterligere.

– VI har alle verktøyene I tilfelle det kommer nye kriser, sa Barroso til den franske radiokanalen Europe 1.

Personvernpolicy