50.000 tok til gatene

Tusenvis av demonstranter samlet seg i Dublin lørdag for å demonstrere mot budsjettkuttene i landet. Foto: Scanpix/AP.
Tusenvis av demonstranter samlet seg i Dublin lørdag for å demonstrere mot budsjettkuttene i landet. Foto: Scanpix/AP.

Omkring 50.000 irer tok til gatene lørdag for å demonstrere mot de knallharde kuttene regjeringen må gjennomføre for å sikre et internasjonalt kriselån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med plakater der det het «Eire er ikke til salgs, ikke til IMF» og «det finnes en bedre, mer rettferdig løsning» marsjerte folkemengden gjennom Dublin i en masseprotest mot nøysomhetstiltakene statsminister Brian Cowen annonserte onsdag.

Tiltakene vil vare i flere år, kutte minstelønna og 25.000 stillinger i offentlig sektor. Landet forsøker å kvitte seg med et gigantisk budsjettunderskudd.

EU og IMF

Cowens regjering sier tiltakene, samt budsjettet som legges frem 7. desember, er forutsetningen for å sikre seg lån fra EU og IMF verdt 85 milliarder euro (692 milliarder kroner).

EUs finansministre møtes søndag i Brussel for å diskutere lånene, sier en fransk kilde til AFP. Dette har skapt spekulasjoner om hvorvidt lånet blir annonsert før markedene åpner mandag morgen. Lånene er rettet dels mot Irlands banker og tar sikte på å hindre gjeldskrisen i å spre seg til andre euroland.

Raseri

Men det er utbredt raseri mot kriseplanen i Irland, og velgerne ga Cowens parti Fianna Fail et ydmykende nederlag i valget fredag, der FF og det grønne partiets koalisjon i nasjonalforsamlingen fikk redusert sitt flertall til kun to.

- Hvorfor skal vi betale for bankene? Euroen er på vei ut, sier Esther Hoad (48), en tjenestemann som kjørte 290 kilometer over frosne veier for å slutte seg til demonstrasjonen i Dublin.

Omkring 700 politibetjenter ble mobilisert for å vokte demonstrasjonen, som fant sted i et bitende kaldt vær.

Personvernpolicy