Norge sykest av industrilandene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen andre industriland har så høyt sykefravær som Norge, og når det gjelder andelen uføre, er vi tredje verst, viser tall fra OECD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før ledigheten økte etter finanskrisen i 2008 hadde Norge fem ganger flere uføretrygdede enn arbeidsledige, skriver Finansavisen, som har hentet tallene fra en ikke offentliggjort rapport fra OECD – Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

– Dette er det høyeste forholdet noensinne, konkluderer OECD i sin kommende rapport om sykefravær, uføretrygding og arbeidsmarkedet.

Videre i rapporten heter det:

– Dette er vanskelig å forstå når helsetilstanden til arbeidsstyrken har bedret seg over tid.

Norge skiller seg klart ut i rapporten. OECD-land har i snitt 5,7 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder på uføreordninger.

I Norge er andelen nesten dobbelt så høy, 10,3 prosent. Resultatet er at ingen andre land bruker så mye penger som Norge på å ikke jobbe, nemlig 4,8 prosent av BNP, nesten tre ganger mer enn gjennomsnittet i OECD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordelen med de norske ytelsene er at andelene fattige uføre er halvparten så høy som for OECD, 11 kontra 22 prosent. Dessuten hindrer ytelsene at syke støtes ut av arbeidslivet. Bare halvparten så mange syke og uføre er ledige i Norge i forhold til OECD-snittet.

OECDs råd til Norge er å senke uføretrygden til samme nivå som arbeidsledighetstrygden. (©NTB)