Avviser kutt til unge uføre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at det blir noen kutt i utbetalingene til unge uføre, slik det ble meldt søndag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK meldte søndag at regjeringen skal kutte i stønaden til unge uføre med inntil 35.000 kroner i året for å spare 90 millioner kroner. Pengene skulle isteden brukes til kurs og kompetanseutvikling for å gjøre uføre i stand til å utføre visse typer arbeidsoppgaver.

Stoltenberg bekrefter overfor NTB at forslaget har vært drøftet i det offentlige utvalget som har jobbet med disse spørsmålene i to år. Nå vil han fjerne usikkerheten blant de uføre.

– Jeg kan avkrefte at dette forslaget blir noe av. Det blir ingen reduksjoner i ytelsene til de unge uføre, sier han.

Motstand

Han sier kuttforslaget har møtt stor motstand blant mange, også i de tre regjeringspartiene. Regjeringen er ifølge statsministeren opptatt av å hjelpe flere unge slik at færre blir varig uføre, men det skal ikke skje gjennom kutt i ytelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal skje gjennom mer behandling, mer oppfølging og tilrettelegging, sier han.

Stoltenberg understreker at unge som er født uføre eller har vært i alvorlige ulykker og vil være uføre hele livet, selvsagt skal få en god uføretrygd.

– Men de siste årene har det vært en økning blant unge med andre typer lidelser, som rus, psykiatri og diffuse lidelser. De kan i større grad gjennom oppfølging komme tilbake til arbeidslivet, mener han.

Reagerte

Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon reagerte søndag sterkt på nyheten om kutt i stønadene til de unge uføre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse unge får det mye tøffere økonomisk. Det er helt uforståelig at en rødgrønn regjering som har solidaritet som merkevare, nå kutter til dem som har minst, sier han.

Fungerende arbeidsminister Rigmor Aasrud (Ap) ville ikke kommentere tallene, men sa regjeringen er opptatt av at offentlige støtteordninger skal være til å leve av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke dårligere

SV har programfestet å prioritere unge uføre, og på landsstyremøtet lørdag sa partileder Kristin Halvorsen at regjeringen skal sikre inntekt for dem som sliter med dårlig helse.

– Vi skal sikre uføretrygd på et nivå som ikke støter folk ut i fattigdom. Det betyr at vi skal ha trygdeordninger som er gode, men det skal likevel lønne seg å jobbe, sa SV-lederen.

Hun la til at uføretrygden må tilpasses pensjonsreformen, men at ytelsene ikke skal svekkes og gi dårligere vern mot fattigdom. (©NTB)

Les også: - Tryggheten står på spill