Banksjefens karakterbok

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tolv år med opp- og nedturer er det snart over for Svein Gjedrem. Her er sjeføkonomenes karakterer til sentralbanksjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange har ment mye om det meste sentralbanksjef Svein Gjedrem har foretatt seg de tolv siste årene.

I kveld har han kanskje sin aller siste sjanse til å påvirke sitt ettermæle, når han i en tale skal forsøke å svare på spørsmålet om hva som kjennetegner en nyttig sentralbank.

En ting er i alle fall sikkert - Gjedrem lot det ikke gå lange tiden før han gjorde det klart at det satt en ny mann i sjefstolen. I 2001 forlot sentralbanken det gamle regimet med et formelt valutakursmål og gikk over til inflasjonsmålstyring.

- Innenfor et gammelt regime tok Gjedrem seg friheter som forgjengeren ikke gjorde, sier sjeføkonom Øystein Dørum til DN.no. Han mener dette er et eksempel på at Gjedrem har den besluttsomheten stillingen krever.

For lav, for lenge?
Overgangen til inflasjonsstyring gikk imidlertid ikke helt uten problemer. I norsk eksportindustri vil nok mange huske den kraftige kronekursoppgangen i 2002. Gjedrem har i ettertid også måttet tåle en del kritikk for å ha holdt renten for lav, for lenge, i perioden fra 2004 til 2006. Kritikerne mener han bidro til at allerede høye boligpriser steg enda mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville lagt større vekst på gjeldsvekst og boligprisene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

I sin årstale i 2007 advarte sentralbanksjefen selv mot det han mente var "eufori" i det norske boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Små og ikke hyppige skritt
Fra juni 2005 og det neste halvannet året fulgte sentralbanken en strategi som vil bli husket for formuleringen om «små og ikke hyppige skritt», med rentehevinger på hvert tredje eller hvert annet møte. Men så bar det avgårde. Fra november 2006 ble renten hevet på hvert møte nesten uavbrutt til september 2007. Deretter sakket banken litt av igjen.

De mange renteøkningene dempet etterhvert den galloperende prisveksten i boligmarkedet. Høsten 2008 dukket det opp en annen trussel mot stabiliteten i norsk økonomi - finanskrisen rammet verden med uant styrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kom Gjedrems besluttsomhet og handlekraft igjen til syne, og mange mener at det er akkurat disse egenskapene som gjorde at Gjedrem og Norges Bank, om enn noe sent, møtte finanskrisen med målrettede tiltak.

- For å bruke metaforer fra Gjedrems verden - sparket var kraftfullt og målrettet, men de drøyde en stund før de la ballen på straffemerket, sier Dørum.

DN.no har bedt fire norske sjeføkonomer om å vurdere Gjedrems tolv år i sjefsstolen og sette en uhøytidlig standpunktkarakter på jobben han har gjort.

Inge Furre B-: - To «ganske alvorlige feilvurderinger»

Harald Magnus Andreassen B: - For stor vekt på inflasjonen

Steinar Juell A: - Flink til å korrigere

Øystein Dørum B: - Tok seg friheter