- Risikoen er høy

- Risikoen er høy fordi vi ikke bare står overfor ett lands problem, mener den portugisiske finansministeren Fernando Teixeira dos Santos. Her avbildet i det portugisiske parlamentet i Lisboa i slutten av oktober (foto: Scanpix).
- Risikoen er høy fordi vi ikke bare står overfor ett lands problem, mener den portugisiske finansministeren Fernando Teixeira dos Santos. Her avbildet i det portugisiske parlamentet i Lisboa i slutten av oktober (foto: Scanpix).

De kriserammede økonomiene i eurosonen er livredde for å bli smittet av Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministrene i eurosonen kommer til å presse Portugal og Irland til å utdype i detalj sine planer for å håndtere den gigantiske gjelden de to landene har opparbeidet seg.

Mye tyder nå på at landene snart må ty til en internasjonal redningspakke for å komme seg ut av uføret, ifølge Financial Times.

Finansministrene i eurosonen møtes i Brussel tirsdag.

Portugals finansminister Fernando Teixeira dos Santos sier at investorene tror det er stadig mer sannsynlig at landet vil bli tvunget til å få hjelp på grunn av smittefaren i finansmarkedene.

- Risikoen er høy fordi vi ikke bare står overfor ett lands problem, sa han mandag.

- Det er problemene til Hellas, Portugal og Irland. Dette har med eurosonen og eurosonens stabilitet å gjøre, og det er derfor smitte innefor dette rammeverket er mer sannsynlig.

Senket dollaren
Hans kommentarer sendte euroen lavere mot dollar mandag, mens statsobligasjonsmarkedene i de tre landene holdt seg stabile. Dollaren fikk også støtte igår av en markert oppgang i rentene på amerikanske statsobligasjoner, som gjør det mer attraktivt for investorene å kjøpe statsgjeld i USA.

Les også : Irsk trøbbel styrker dollaren

Det var problemene i Irland som bidro til å utløse nok en runde med fokus på eurosonen i forrige uke. Markedet for irsk statsgjeld har nærmest kollapset de siste ukene. Investorene krever nå skyhøye renter for å låne ut penger til Irland.

Hovedproblemene er det uavklarte kapitalbehovet hos irske banker. Samtidig har ikke de irske politikerne greid å enes om et budsjett. Med eurosamarbeidet er landene sårbare for smitteeffekter fra de andre landene, og i tillegg til Portugal er Spania og Hellas redde for at de irske gjeldsproblemene vil smitte over på deres betingelser i markedene.

- Trenger ikke penger
Irland holder samtidig fast ved at landet ikke trenger penger ennå, fordi det har nok til å klare seg frem til juni neste år. Det er imidlertid ikke godt nok for den europeiske sentralbanken ECB, som har presset på for at Irland skal søke hjelp.

Spania og Portugal har støttet opp under ECBs press.

Andre, sterkere land i eurosonen er imidlertid misfornøyde med ECBs press, og mener at krisefondet på 440 milliarder euro, rundt 3.600 milliarder kroner, kun skal brukes når landene er helt tomme for penger - og ikke for å roe finansmarkedene.

Den finske finansministeren sier i et intervju med FT at han ønsker at landene som søker om penger fra krisefondet må stille sikkerhet for lånet.

Les også: EUs budsjettforhandlinger brøt sammen

MANDAG: - Problemene står i kø

FORRIGE UKE: - Irland klarer seg ikke uten EU-hjelp og Frykt i Irland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden