NRK skal spare 100 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK skal forsøke å spare 100 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fremgår av en rapport som ble publisert på NRKs intranettsider mandag, ifølge Dagbladet.no.

Blant annet blir det foreslått å sette ut all produksjon av drama for voksne, barn og ungdom samt deler av sporten og flytte Østlandssendingens cirka 150 ansatte fra Myrens verksted til Marienlyst.

Dramasjef Hans Rossiné ønsker ikke å kommentere saken, men uttalte til Dagens Næringsliv for tre uker siden «at det er helt avgjørende for en allmennkringkaster å ha et godt og variert norsk dramatilbud til seerne, og at en stabil og langsiktig leveranse av kvalitetsdrama best sikres ved stor intern dramaproduksjon.»

Venter uro

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas venter uro som følge av sparetiltakene.

– Dette berører mange mennesker. Vi vet at det kan bety uro og støy, men det er bedre at vi legger fram rapporten med en gang slik at alle som blir berørt får innsikt i det vi jobber med, sier Bjerkaas til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at de 100 millionene ikke er tenkt til innsparing, men til omprioritering.

Lederen i NRKs journalistlag, Hege Iren Frantzen, sier at de ansatte opplever noen av tiltakene som dramatiske.

– Ingenting blir besluttet før 6. desember, og vi skal bruke tiden godt før det, sier hun.

Raskere prioriteringer

Bjerkaas vil ikke å kommentere enkeltdeler i rapporten.

– Dette er en intern analyse der et utvalg har sett bredt på vår organisasjon – der de har kommet med en rekke mulige tiltak. Den ble lagt fram i dag, og vi må få tid til å lese den skikkelig først, sier han.

NRK-sjefen ønsker innsparingene på 100 millioner kroner for å gjøre det lettere å ta raske prioriteringer i en tid hvor mediebildet forandrer seg raskt.

– Vi har en struktur på budsjettene våre som gjør at veldig mye er bundet opp i faste kostnader. Lønn utgjør 60 prosent, sier Bjerkaas.

Ved høstens statsbudsjett fikk kanalen bare halvparten så stor økning i lisensinntektene som den ba om. Bjerkaas varslet da at det ville komme kutt på programsiden som følge av dette. (©NTB)