Lei av indeksmaset

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Det hjelper ikke med lave kostnader, hvis det ikke leverer avkastning, sier Skagen-gründer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åge Westbø, som har oppnådd milliardærstatus som følge av suksessen med Skagenfondene, sier han blir oppgitt over alle som uttaler seg som om indeksfond - eller såkalt passiv forvaltning - er den eneste riktige måten å spare på, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er en generalisering og en gjennomsnittstenkning som er helt utrolig. Det er ikke det at jeg vil indeksfond til livs. Det kan egne seg for mange det, men det er jo ikke slik at bare man har lave nok kostnader, så er produktet bra, sier Westbø til DN.

Høye kostnader

Skagenfondene er blant de som har høye kostnader, men fondene kan også vise til god avkastning. Av de 51 aktivt forvaltede fondene som har ti års avkastningshistorikk, ligger Skagen Global på andre plass. Fondet har slått referanseindeksen med over to prosentpoeng hvert år.

- Kostnaden på tre prosent i fondet hadde jo ikke vært så høy, hvis vi ikke hadde levert god avkastning. Vi har en modell basert på suksesshonorar hvis fondet leverer ekstra god avkastning, sier Westbø.

Alt til kunden

Storebrands Delphi-fond, samt Storebrand Verdi er også blant de aktive fondene som har levert bedre avkastning enn indeks de siste ti årene. Forvalter Espen Furnes støtter Westbø i at fokuset på kostnader har gått altfor langt.

- Investor bør ikke sammenligne fond kun ut fra kostnader. Skal man se på kostnader, må man også se på avkastning. Når man leverer meravkastning over tid mener vi at dette forsvarer en høyere forvaltningskostnad. All avkastning i aviser og på nett er oppgitt etter kostnader. Den rapporterte meravkastningen går altså rett til kunden, sier Furnes til DN.

Les også:

- Aktive aksjefond er som kjetting på Northug

- Valg av aksjefond er ren bingo

Advarer mot aggressive aksjemeglere

Anbefaler indeksfond

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden