Måtte gå med armbånd på jobb under mensen

I en norsk bedrift måtte alle kvinnelige ansatte gå med røde armbånd de dagene i måneden de hadde menstruasjon. Det kommer fram i en undersøkelse fra fagorganisasjonen Parat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parat har undersøkt hvordan datalagring, kontroll og overvåking utøves i norsk arbeidsliv. Resultatene fra undersøkelsen viser at det trolig skjer omfattende brudd på både arbeidsmiljøloven og personopplysningsloven, skriver Aftenposten.

66 prosent av de spurte oppgir elektroniske nøkkelkort og annet elektronisk adgangssystem som det vanligste kontrolltiltaket på jobb. 46 prosent sier at de har stemplingsur eller annen tidsregistrering, og 32 prosent oppgir at deres tidsbruk og effektivitet blir registrert.

31 prosent blir kameraovervåket på jobb, mens 16 prosent sier at de ikke har kontrolltiltak på arbeidsplassen.

I Parat-undersøkelsen kommer det fram flere spesielle saker. I en bedrift måtte de ansatte taste inn koder på kontortelefonen som detaljert beskrev hvor de befant seg.

I en annen bedrift ble alle kvinnelige ansatte pålagt å gå med røde armbånd de dagene i måneden de hadde menstruasjon. På denne måten kunne arbeidsgiveren se at de hadde en gyldig grunn til å gå oftere på do.

Et annet sted måtte en telefonselger taste dokode hver gang hun skulle på toalettet. Da sjefen konfronterte henne med for mange toalettbesøk på én dag, opplevde hun det som overvåking, mens hun hadde urolig mage.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener kontroll og overvåking på jobb er et økende problem. Han varsler økt satsing på arbeidsliv og personvern neste år. (©NTB)

(Illustrasjonfoto forsiden: Colourbox.com)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden